LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu

Svakih šest sekundi jedna osoba izgubi život u prometu ili ostane invalid; danas palimo svijeće za njih

15. studenog 2020. godine obilježava se Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu. Udruga Sigurnost u prometu poziva sve građane da između 18 i 20 sati upale svijeću i na taj način odaju počast svim stradalima u prometu, ali i njihovim bližnjima te svim službama koji svojim radom pružaju pomoć.

15. studenog 2020. godine obilježava se Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu. Udruga Sigurnost u prometu poziva sve građane da između 18 i 20 sati upale svijeću i na taj način odaju počast svim stradalima u prometu, ali i njihovim bližnjima te svim službama koji svojim radom pružaju pomoć.

Svakih šest sekundi jedna osoba, stradavajući u prometu, izgubi život ili ostane trajni invalid, što je prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije 1,25 milijuna žrtava u prometu svake godine. Populacija koja najčešće stradava je starosti od 15 do 29 godina. U razdoblju od 2011. do 2020. godine u Hrvatskoj je u prometnim nesrećama stradalo više od 138.000 osoba, od čega 3.513 smrtno.

Kako bi se odala počast svim žrtvama stradalima u prometnim nesrećama i kako se na njih nikada ne bi zaboravilo, posljednjih se 27 godina svake treće nedjelje u studenom obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu. Stoga je 15. studeni posvećen sjećanju na milijune ubijenih ili ranjenih, njihovim najbližima, ali i onima koji su im pružili pomoć, predanim članovima hitne pomoći, policije i zdravstvenih djelatnika koji se svakodnevno nose s traumatskim posljedicama smrti i ozljeda na cestama. Ovogodišnji službeni video možete pogledati na ovoj poveznici

Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu 12. studenog predstavljen je ovogodišnji program Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu na temu sjeti se-podrži-djeluj. Udruga Sigurnost u prometu organizator je za Hrvatsku, uz visoko pokroviteljstvo predsjednika Zorana Milanovića. 

Tim povodom u Zagrebu je organiziran program koji uključuje polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Velikog križa na gradskom groblju Mirogoj te nakon toga minutu šutnje za sve stradale u prometu. U 18:30 sati održat će se sveta misa zadušnica za sve poginule u prometu u župi svetog Blaža, Prilaz Gjure Deželića 64. Organizatori pozivaju sve one koji ne mogu prisustvovati ovom događaju, da u svojim domovima između 18 i 20 sati upale svijeću u znak sjećanja na žrtve cestovnog prometa.

– Svih stradalih ćemo se sjetiti obilježavajući ovogodišnji Svjetski Dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu. Pozivamo građane da se ovu nedjelju, 15. studenog, priključe akciji i zapale svijeću na prozoru između 18 i 20 sati u znak sjećanja na sve žrtve. Neka u tim trenucima svi stradali budu u našim mislima, posebno jer, nažalost, gotovo svatko od nas zna nekoga tko je bio žrtva u prometu. Opreza u prometu nikada dosta. – riječi su organizatora.

Udruga Sigurnost u prometu dala je primjer prema službenim podatcima European Transport Safetypo po kojemu se očituju problemi. Naime, po broju stanovnika Hrvatska i Irska su približno identične, dok je prema broju prevezenih kilometara cestovnih motornih vozila (milijun/km, podaci za Irsku 2016. do 2018, a za Hrvatsku 2017. do 2019) u Irskoj mobilnost gotovo dva puta veća (47,611 naprama 25,145 kilometara prevezenih u Hrvatskoj). Usprkos navedenom, Irska ima 3.5 poginulih na milijun prevezenih kilometara, a Hrvatska 12,0. To znači da je mogućnost pogibije u cestovnom prometu u Hrvatskoj gotovo 4 puta veća nego u Irskoj (prema kriteriju broja prevezenih kilometara). 2018. godine na cestama Irske poginulo je 146 osoba (30 na milijun stanovnika), a u Hrvatskoj 317 osoba ili 77 na milijun stanovnika.

Pokažimo da smo mislima uz one koji su stradali, ali i uz njihove najbliže i priključimo se akciji.

FOTO: SIGURNOST U PROMETU