LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Apel HZZO-u

Sutra HZZO odlučuje o lijekovima za oboljele od cistične fibroze, podršku kroz peticiju do sada dalo više od 30 000 ljudi

Umjesto slova na papiru, potrebna su djela, humanost i promptno rješavanje ovog gorućeg problema – već sutra, poručuju iz Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze.

Umjesto slova na papiru, potrebna su djela, humanost i promptno rješavanje ovog gorućeg problema – već sutra, poručuju iz Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze.

– Tražimo hitno uvrštavanje lijekova Kaftrio, Kalydeco i Orkambi na osnovnu listu HZZO-a jer mi, oboljeli od cistične fibroze, nemamo vremena čekati. Sutra, Povjerenstvo za lijekove HZZO-a četvrti put ove godine, nadamo se i posljednji, pregovara o našim sudbinama. Svatko od nas zaslužuje dostojanstven život, bez stalnih zdravstvenih komplikacija i bez straha da iduću sjednicu nećemo doživjeti, pogotovo kada za to postoji rješenje. Zato smo krajem srpnja pokrenuli i peticiju kojom smo javnosti  prikazali s čime se nosimo svakodnevno te na koji način HZZO već mjesecima pregovara o cijeni naših života. Preko 30 000 ljudi podržalo je dosad kroz peticiju naš apel HZZO-u da nam dozvoli živjeti i disati punim plućima, sad je red na vladajućima. – izjavio je Tomislav Levak, 31-godišnji predsjednik Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze, ujedno jedan od najstarijih oboljelih.

Od svibnja 2021. godine održane su već tri sjednice Povjerenstva za lijekove HZZO-a bez pozitivnih i konkretnih poteza u smjeru uvrštavanja Kaftrija, Kalydeca i Orkambija na osnovnu listu (11. svibnja 2021, 8. lipnja 2021, 6. srpnja 2021). Nakon hitno zakazanog sastanka Udruge s državnim tajnikom Silvijem Bašićem 26. srpnja zbog trostrukog odbijanja zeleno svjetlo pristiglo je od Ministarstva zdravstva i Vlade Republike Hrvatske, no vrijeme je da podrška vladajućih postane konkretna.

Umjesto slova na papiru, potrebna su djela, humanost i promptno rješavanje ovog gorućeg problema – već sutra, poručuju iz Udruge. Odgađanje dostupnosti lijekova svakodnevno pogoršava stanje oboljelih, koji su prepušteni samima sebi. Upravo je tako, čekajući dogovore HZZO-a, krajem lipnja ove godine, 31-godišnjak nažalost izgubio najvažniju bitku – onu za život.

Potaknuti pozitivnim iskustvima s lijekovima Kaftrio, Kalydeco i Orkambi diljem svijeta, Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze još je u travnju pokrenula kampanju Kaftrio – udah života, kako bi ta rasprava uopće došla na dnevni red HZZO-a. Dosad su ih podržale mnoge javne i privatne osobe, poput Zlatka Dalića i svih igrača Hrvatske nogometne reprezentacije, Sonje Kovač, Natka Becka, Ivana Dečaka te brojnih drugih, a peticijom se ta podrška proširila i na mnoge europske države. Prošloga tjedna trenutni rezultati peticije, uz apel o konačnom uvrštavanju lijekova na osnovnu listu HZZO-a, dostavljeni su i predsjedniku Zoranu Milanoviću, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru zdravstva Viliju Berošu i ravnatelju HZZO-a, Lucianu Vukeliću. 

Naime, Kaftrio, Kalydeco i Orkambi odobreni su za stavljanje u promet za sve zemlje članice Europske unije temeljem stručne ocjene Europske agencije za lijekove (EMA). U sklopu javnog zdravstva u Sloveniji, Grčkoj, Engleskoj, Španjolskoj, Škotskoj, Danskoj, Irskoj, Austriji, Francuskoj te Italiji, lijekovi su potpuno besplatni, dok je u SAD-u i Kanadi lijek Kaftrio odobren, ali pod imenom Trikafta.

Iako od ove genetske multisistemske bolesti u Hrvatskoj boluje 150 ljudi, njihov život itekako je vrijedan i zaslužuju više od života punog strepnje i borbe za svaki dah. Gušenje u kašlju, iskašljavanje krvi, problemi s probavom i sinusima, otežano disanje te kronične prehlade i upale pluća samo su neki od simptoma s kojima se bore oboljeli, od novorođenčadi do osoba srednjih godina. Život s ovom smrtonosnom bolesti karakterizira stvaranje gustog, ljepljivog sekreta na svim žlijezdama s vanjskim izlučivanjem te, da bi preživjeli, svaki dan od najmlađe dobi oboljeli moraju obaviti četiri do šest inhalacija dnevno. Uz to, uzimaju gotovo trideset tableta na dan i strogo brinu o prehrani jer svako odstupanje dovodi do dodatne progresije bolesti te može završiti preranom smrću.

Prosječni životni vijek osoba oboljelih od cistične fibroze je između 30 i 40 godina, a dosad je zadnja šansa za produljenje života bila izrazito skupa transplantacija pluća, često u inozemstvu, kojom se dobiva tek nekoliko godina. Spasonosnim lijekovima Kaftrio, Kalydeco i Orkambi, koji se koriste diljem Europe, život se može značajno produžiti uz poboljšanje i olakšavanje dnevne rutine, potrebno ih je samo učiniti dostupnima.

FOTO: UNSPLASH