LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inovacije riječke medicine

Suradnja riječkog KBC-a i Sveučilišta u Rijeci

Rezultat suradnje KBC-a Rijeka i Sveučilišta u Rijeci nabavka je endomikroskopskog dijagnostičkog uređaja i 3D isprintane ušne školjke. Krajni cilj mnogobrojnih projekata osnivanje je sveučilišne bolnice.

Rezultat suradnje KBC-a Rijeka i Sveučilišta u Rijeci nabavka je endomikroskopskog dijagnostičkog uređaja i 3D isprintane ušne školjke. Krajni cilj mnogobrojnih projekata osnivanje je sveučilišne bolnice.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka u posljednje vrijeme obavljaju se zahvati i uvodi se tehnologija svjetskih razmjera, jedinstvena u Hrvatskoj. Tako je predstavljen suvremeni endomikroskopski dijagnostički uređaj te 3D isprintana i nadomještena ušna školjka.

Endomikroskopski uređaj omogućuje prikaz izravne mikroskopske slike sluznice probavnog, urogenitalnog i dišnog sustava tijekom izvođenja endoskopske pretrage bez potrebe za biopsijom. Uređaj je zapravo najmanji mikroskop na svijetu kojim se kroz endoskop dolazi do tkiva i uvećava slika, a sve to u realnom vremenu.

Ovaj projekt predstavlja suradnju KBC-a Rijeka i Medicinskog fakulteta u Rijeci, i to s ciljem razvoja translacijske medicine. Nabavka je stajala 1,3 milijuna kuna te bi se uređaj, osim za dijagnostiku zloćudnih bolesti, trebao koristiti i u znanstveno-istraživačkom radu bolnice i fakulteta. Moći će se koristiti za gastroenterologiju, pulmologiju, urologiju, ginekologiju i otorinolaringologiju. Uređaj radi na principu konfokalne laserske tehnologije i sliku uvećava do 1000 puta.

Dekan Medicinskog fakulteta smatra kako bi ovakvi projekti mogli biti poticaj za ozakonjenje koncepta sveučilišnih bolnica u Hrvatskoj u kojima bi nastavnici radili u struci, a stručnjaci radili u nastavi, piše Novi list

3D printanje organa nije novost u riječkom KBC-u, ali stručnjaci su po prvi puta ovu tehnologiju primijenili u rekonstrukciji ušne školjke kod pacijenta kojem je dio uha odstranjen zbog malignog tumora kože. Ovaj projekt rezultat je suradnje KBC-a Rijeka i Tehničkog i Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Uz amputaciju uha dolaze mnogi problemi, od nemogućnosti nošenja naočala do onih estetske prirode. No, isprintane 3D uške zadovoljavaju sve pa i one estetske zahtjeve. Naime, pacijent je dobio četiri proteze u različitim nijansama kako bi vjerno prikazivale kožu za vrijeme različitih godišnjih doba te su na ušnoj školjci čak ocrtane i kapilare.

Ušna školjka izrađena je od biokompatibilnog silikona, a 3D organ isprintan je na opremi kupljenoj u sklopu sveučilišnog projekta Razvoj istraživačke infrastrukture Sveučilišta u Rijeci, koji su sufinancirali Europski fond za regionalni razvoj i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

S Medicinskog fakulteta u Rijeci poručuju da je u planu osnivanje Centra za biomodeliranje i inovacije u medicini, a takav centar bio bi stručno-znanstveni novitet u Hrvatskoj i još jedan korak prema osnivanju već spomenute sveučilišne bolnice.

 

FOTO: WIKIPEDIA