LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt: Danas brinem za sebe!

Studentice ERF-a provode projekt kojemu je cilj pomoći djeci koja žive s ovisnicima o alkoholu

O problemima koje uzrokuje alkoholizam priča se već duže vrijeme. Može se reći da alkoholizam više ne predstavlja tabu temu. Saznajte na koji način možete studenticama ERF-a pomoći u promjeni života djece koja odrastaju u obiteljima s ovisnicima o alkoholu.

O problemima koje uzrokuje alkoholizam priča se već duže vrijeme. Može se reći da alkoholizam više ne predstavlja tabu temu. Saznajte na koji način možete studenticama ERF-a pomoći u promjeni života djece koja odrastaju u obiteljima s ovisnicima o alkoholu.

O problemima koje uzrokuje alkoholizam priča se već duže vrijeme. Može se reći da alkoholizam više ne predstavlja tabu temu. Štoviše, Hrvati su poznati po kulturi pijenja i povezivanju alkoholnih pića s dobrim raspoloženjem, srećom i prijateljstvom.

Međutim, stvarnost ovisnika i njihovih obitelji rijetko je prožeta srećom – alkoholizam je bolest koja se odražava na cijelu obitelj. Populacija o kojoj se nedovoljno priča i koja nije dobila dovoljno prostora jesu djeca roditelja ovisnika o alkoholu.

Poznato je kako obitelj alkoholičara ustraje u jednoj stvari – održavanju alkoholizma obiteljskom tajnom, iako su međusobni odnosi narušeni. Strah i neugoda od otkrivanja posebno je teška djeci, koju se uči da svijet ne doživljavaju kako ga vide. Ta djeca odrastaju u poricanju, lažući sebi i drugima. Kao takvi teže ostvaruju povjerljive odnose s vršnjacima, što je osobito važno tijekom odrastanja. Povlače se u sebe te se osjećaju usamljenima i neshvaćenima.

Nadalje, djeca čiji su roditelji ovisnici o alkoholu prerastaju djetinjstvo iako nisu spremna na odgovornosti koje joj odrastanje donosi. Preuzimaju različite oblike ponašanja kako bi preživjeli. Neki od njih preuzimaju ulogu zlatnog djeteta – pri čemu postaju roditelji svojim roditeljima te braći i sestrama. Odgovornost takve djece leži i u nastojanju da sve odrade savršeno kako ne bi prouzrokovala dodatne probleme.

Neki su crne ovce koje često upadaju u nevolje. Time uzrokuju probleme u školi i kod kuće – neki su izgubljeni, misle da ih nitko ne vidi i da ih se nitko ne sjeća, a neki su maskote koje se uvijek smiju, zabavljaju druge, a u suštini su duboko nesretni i nesigurni. Takva djeca nikada ne nauče zadovoljavati vlastite potrebe. Mnogi sebe krive za alkoholizam roditelja i čeznu za promjenom. Međutim, potrebno je shvatiti kako je ključ promjene u njima samima te da mogu preuzeti kontrolu bez da mijenjaju svoje roditelje. Oni se mogu uzdignuti iznad trauma svog djetinjstva i odrasti u stabilne ljude.

Projekt studentica ERF-a

Kako bi im u tome pomogle, studentice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta odlučile su pokrenuti projekt Danas brinem za sebe!, kojem je cilj oformiti grupu podrške za mlade od 16 do 18 godina. Ono što ovu grupu razlikuje od ostalih grupa ovakvoga tipa, jest to što je fokus na djeci, a ne na njihovim roditeljima.

Sudjelovanjem u grupi korisnici bi radili na razvijanju socijalnih i komunikacijskih vještina, pozitivne slike o sebi, samopoštovanju i, što je najvažnije, upoznali bi vršnjake koji žive kao i oni. Na taj način shvatili bi da nisu sami te da, bez zadrške i u sigurnom okruženju, mogu progovarati o svojim osjećajima i o svakodnevnim poteškoćama s kojima se suočavaju.  

Grupa podrške provodit će se u Zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, na adresi Mirogojska cesta 16, Zagreb. Grupu će u predvečernjim terminima voditi socijalna pedagoginja Lucija Sabljić u suradnji s dvije socijalne radnice: Snježanom Šalamon i Andrejom Radić.

Kontakt brojevi – Katarina (091 321 8166) i Anja (099 681 2106).

Kako možete pomoći ovom projektu?

Projektni tim sastoji se od studentica 1. godine diplomskog studija Socijalne pedagogije Antonije Bračulj, Katarine Čorić, Anje Gluhak, Marine Kuzmanić i Adriane Vučetić. U sklopu projekta provode anketu koju možete ispuniti ovdje.

– Anketom želimo doznati što ljudi misle o utjecaju alkohola na djecu te misle li da je ideja o grupi podrške potrebna. Ako će prevladavati većinsko mišljenje kako je grupa podrške potrebna, dodatno ćemo se angažirati i napraviti sve da se ona i realizira. – rekla nam je Antonija Bračulj.

Pomozite kolegicama da anketom skupe dovoljno podataka i pokrenu grupu koja će pomoći djeci iz alkoholičarskih obitelji. Anketa je u potpunosti anonimna.

FOTO: FRANO JERKAN/STUDENTSKI.HR