LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Humanitarnost na djelu

Studenti EFST-a i navijači Hajduka zajedničkim snagama stvaraju bazu darivatelja krvi

Tijekom svibnja, ali i kasnije, navijači Hajduka imat će mogućnost upisati se u bazu darivatelja krvi Bilog srca i tako postati dio onih koji su spremni dati dio sebe kako bi drugome pomogli. 

Tijekom svibnja, ali i kasnije, navijači Hajduka imat će mogućnost upisati se u bazu darivatelja krvi Bilog srca i tako postati dio onih koji su spremni dati dio sebe kako bi drugome pomogli. 

Veliki uspjeh prošlogodišnje suradnje Bilog srca i studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu na oživljavanju projekta Stipendist Bilog srca bio je poticaj da se i ove godine udruže snage na rješavanju jednog od društvenih problema. Ovaj put pred sebe su postavili cilj promocije organiziranog darivanja krvi i stvaranje jedinstvene baze darivatelja među članovima i navijačima Hajduka kako bi se na taj način odgovorilo apelima medicinskih službi u situacijama kada zaliha krvi kronično nedostaje. S obzirom na to da navijači Hajduka rado uskaču u pomoć u kritičnim situacijama te da postoji dugogodišnja tradicija u sudjelovanju navijača u akcijama darivanja krvi, svi akteri uključeni u ovaj dugoročni projekt uvjereni su da rezultat ni ovaj put neće izostati.

 

Prva faza projekta naziva Tebi minuta, nekome cijeli život trajat će kroz cijeli svibanj u kojem će se promovirati brojne terenske akcije darivanja krvi i pozivati navijače da se uključe. Tijekom svibnja, ali i kasnije, navijači Hajduka imat će mogućnost upisati se u bazu darivatelja krvi Bilog srca i tako postati dio onih koji su spremni dati dio sebe kako bi drugome pomogli. 

 – Razmišljajući o temi našeg projekta učinilo nam se kako nema puno humanijih gesta od darivanja krvi. Taj potez ispunjava darivatelja jer zna da je nekome pomogao, a ne treba ni govoriti kako onome tko primi krv to spašava život. Motivirani time, pripremili smo akciju kojom će se pomoći da se u narednih mjesec dana prikupi što više doza krvi te brojne hajdukovce upisati u bazu darivatelja krvi – otkrili su motivaciju iza projekta studenti treće i pete godine Ekonomije. 

Kao jedan od ključnih partnera Bilo srce i studenti prepoznali su Crveni križ koji će svojim iskustvom i infrastrukturom olakšati provedbu projekta. 

– Čim smo čuli za inicijativu vrlo brzo smo se povezali i u njoj vidimo sjajnu priliku za animiranje velikog broja ljudi koji će po prvi put postati darivatelji krvi – rekli su iz Crvenog križa.

Svaku ljetnu sezonu potreba za krvi raste te je ovo jedan od načina kako pomoći Zavodima za transfuziju da malo mirnije dočekaju nadolazeće mjesece. 

– Pozivamo sve navijače Hajduka da i na ovaj način žive našu krilaticu prkosa moćnome i zaštite slabome te postanu darivatelji krvi. Taj potez traje jednu minutu, a može spasiti nečiji život – pozvao je navijače tajnik Bilog srca Darko Čop.

Za sve navijače Hajduka, ali i sve ostale koji žele darivati krv za početak trebaju ispuniti upitnik na poveznici te time dati podatke za hajdučku bazu darivatelja, a već u svibnju krv mogu darivati svakodnevno na Zavodima za transfuziju ili na nekoj od brojnih akcija koje se održavaju kroz svibanj. 

FOTO: PRESS