LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROJEKT CENTRA ZA RAZVOJ MLADIH

Stručnjaci iz svijeta digitalizacije pokazali kako ona utječe na tržište rada i promjenu zanimanja

Održana je online konferencja Youth Future Croatia u sklopu koje je petero predavača otkrilo kako digitalizacija, umjetna inteligencija i zelena tranziciju utječu na gospodarstvo. Pokazali su, također, mladima što ih sve novo očekuje na tržištu rada.

Održana je online konferencja Youth Future Croatia u sklopu koje je petero predavača otkrilo kako digitalizacija, umjetna inteligencija i zelena tranziciju utječu na gospodarstvo. Pokazali su, također, mladima što ih sve novo očekuje na tržištu rada.

Centar za razvoj mladih 18. je lipnja održao online konferenciju Youth Future Croatia, na kojoj je okupio studente i mlade koje tek očekuje ulazak na tržište rada te one koji žele realizirati svoje poslovne ideje, ali i promijeniti svoju profesiju.

Glavna tema bila je digitalna transformacija i njezin utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, rad i komunikacije, odnosno kako ih ona mijenja, ali i pojmovi umjetne inteligencije i zelene tranzicije. Cilj je bilo približiti pojam digitalizacije te motivirati mlade da prepoznaju i iskoriste sve mogućnosti koje im se nude na tržištu rada, a samim time da se i bolje pripreme i time osiguraju konkurentnost na tržištu rada. Predavači su pokazali da budućnost mladih u Hrvatskoj može biti svijetla te kako mogu uspjeti u današnjem poslovnom svijetu.

Prvi predavač bio je Mislav Malenica, AI inženjer i poduzetnik, osnivač i direktor tvrtke Mindsmiths te predsjednik udruge CroAI, predavanjem Autonomous support systems – autonomni sustavi podrške, suradnja čovjeka i stroja, organske i umjetne inteligencije. Svojim predavanjem rekao je više o umjetnoj inteligenciji i njezinom utjecaju na područje medicine i zdravstva.

Sljedeća predavačica bila je Katarina Horvat, direktorica HORKA komunikacija, suradnica za odnose s javnošću i marketing u javnom i privatnom sektoru, edukatorica razvoja komunikacijskih vještina, neverbalne komunikacije javnog nastupa i voditeljica projekata medijske pismenosti, koja je svojim izlaganjem Novo Vrijeme, nova komunikacija otkrila koje su to komunikacijske vještine i kompetencije koje je potrebno savladati kako biti u korak s komunikacijskim trendovima i predstaviti se u najboljem svjetlu.

Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, održao je predavanje na engleskom jeziku i rekao više o digitalizaciji i zelenoj tranziciji i njihovom utjecaju na gospodarstvo. Otkrio je koja se to nova zanimanja pojavljuju i kako će digitalizacija utjecati na sva područja rada i mijenjati strukturu rada.

Nakon Zlateva, nastupila je predavačica Maja Radišić Žuvanić, mag. iur., voditeljica  Službe za digitalno gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te je svojim predavanjem Digitalno gospodarstvo pojasnila kako digitalizacija utječe na tržište rada i poduzetništvo u Hrvatskoj i što nam to novo pripremaju.

Posljednja je predavačica bila Marija Volarević, predavačica na Sveučilištu VERN', koja je predavanjem Karijera 2.0 – koliko digitalizacija utječe na radna mjesta i radne prilike otkrila više o promjeni koju novi mediji uvode u naše navike i ponašanja, a zatim i o detektiranju tih promjena na stvaranje novih zanimanja, novih profesija i novih poslovnih prilika.

Nažalost, zbog nepredviđene situacije predavanje nije održala Tanja Franotović, ali predavač Zlatev rekao je više o zelenoj tranziciju, njenom utjecaju na gospodarstvo, ali i društvo, gdje je zaključio da se kao društvo teško privikavamo na nju.