LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sigurno u prometu

Stručnjaci donose savjete koji će pomoći da sigurnije dođete od jedne do druge destinacije

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nekoliko savjeta za sigurniju vožnju zbog većih gužvi na prometnicama.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nekoliko savjeta za sigurniju vožnju zbog većih gužvi na prometnicama.

Ljeto znači i veće gužve u prometu, a samim time nerijetko i veći broj prometnih nesreća u kojima neki, nažalost, izgube život. Kako bi se smanjio broj takvih slučajeva, stručnjaci donose nekoliko savjeta za sigurniju vožnju.
– Putovanje na godišnji odmor (ili s godišnjeg odmora) može biti posebno rizično iz više razloga. Velik dio ljudi želi čim prije stići do željenog odredišta što u slučaju prometnih gužvi dovodi do nervoze koja može značajno utjecati na kvalitetu i sigurnost vožnje. Također, neki ponekad precijene vlastitu sposobnost koncentracije i kreću na put umorni, nakon posla ili nakon cjelodnevnog kupanja (u slučaju kad se radi o povratku s mora) što može imati fatalne posljedice. Tu su još i visoke temperature i jako sunce koji niti malo ne olakšavaju vožnju. – stoji u priopćenju.
Stručnjaci stoga savjetuju da ne pijete alkohol jer čak i jedna čašica može biti kobna, da povećate oprez i prilagodite brzinu kretanja, koristite sigurnosni pojas, ne koristite mobitel u vožnji, planirate rutu putovanja i uzmete u obzir velike gužve te da se pobrinete da imate dovoljno tekućine.

Trebate, također, biti posebno oprezni ako su djeca s vama u vozilu, ne smije ih se ostavljati u autu, čak ni uz otvoren prozor. Potrebno je i provjeriti tehničku ispravnost vozila.

Detaljnije informacije dostupne su na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
FOTO: UNSPLASH