LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uvođenje vojnog roka u Hrvatskoj

Što studenti misle o uvođenju vojnog roka?

Ideja o uvođenju vojnog roka u Hrvatskoj izazvala je mnoštvo komentara i podijeljenih mišljenja.

Ideja o uvođenju vojnog roka u Hrvatskoj izazvala je mnoštvo komentara i podijeljenih mišljenja.

Trenutno najaktualnija tema u Hrvatskoj o ponovnom uvođenju vojnog roka zasigurno je  podijelila mišljenja među mladim, ali i starijim generacijama.

Naime, ideja o uvođenju javnog roka nastala je nakon što je premijer Andrej Plenković obratio pozornost na trenutno stanje, nesigurnosti i opasnosti koje trenutno vladaju svijetom i predložio Ministarstvu obrane pripremu kratkih tečaja za mlađe generacije tijekom kojih bi trebali naučiti nove vještine vezane za obranu, izvještava Poslovni.hr.
 


VEZANO: Nemoguća kombinacija: studentski život i zdrava prehrana



S obzirom na to, ministar obrane Ivan Anušić ozbiljno je shvatio premijerov prijedlog u kojem bi nakon završetka srednje škole trebao uvesti mjesec dana obvezne vojne obuke rukovanja oružjem, prve pomoći i nuklearne te kemijske zaštite.


Podijeljenja mišljenja
 

Naravno mnogi građani, ali i političari ne slažu se s odlukom prisilne obuke, već predlažu nova rješenja uz pomoću kojih bi mogli pokriti nedostatak u Hrvatskoj vojsci i pričuvi, dok drugi uvođenje vojnog roka smatraju dobrim načinom za discipliniranjem mladeži.

FOTO: Vojni trening, Canva
 

Mišljenje studenata

 

Za mišljenje o uvođenju javnog roka te prednostima i manama koje bi on mogao imati upitali smo i neke studente:
 

„Uvođenje vojnog roka ima velik utjecaj na razvoju među mladima. Kao prednosti istaknula bih potencijalnu izgradnju karaktera, discipline i kolektivne svijesti; no s druge strane uvođenje vojnog roka postavlja pitanja kao što ravnopravnost spolova i utjecaj na obrazovni sustav te karijerne puteve. Smatram da iako vojni rok ima velik broj prednosti, na pitanje služenja vojnog roka trebalo bi se gledati kao na osobnu inicijativu i želju mladih, a ne kao na obvezu“ , navodi Petra s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.


Svoj stav podijelila je i Stela sa Stomatološkog fakulteta u Zagrebu.
 

„Moje mišljenje je da bi svatko trebao imati pravo na odabir i nije pravedno da se nekog prisiljava na vojni rok ili odlazak u rat ako za to nisu u potpunosti fizički i psihički spremni. Osobe koje se žele time baviti mogu upisati Hrvatsko vojno učilište gdje mogu naučiti i sudjelovati u određenim vještinama“ , priča Stela.


Sa Stelom se složila i Lea s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.
 

„Smatram da bi sudjelovanje u vojnom roku trebalo biti isključivo dobrovoljno jer ljudi nemaju jednake psihofizičke sposobnosti za obavljanje određenih aktivnosti koje bi se od njih očekivale i nema smisla nagovarati mladež na nešto što ne žele i na što nisu mentalno spremni“, objašnjava Lea.

FOTO: FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA