LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni znanstveno-umjetnički simpozij

Splitski KBF i Umjetnička akademija pripremaju bogat sadržaj posvećen Ivanu Lukačiću

U Splitu se organizira međunarodni znanstveno-umjetnički simpozij posvećen Ivanu Lukačiću povodom 400. obljetnice izdanja zbirke „Sacrae cantiones”. 

U Splitu se organizira međunarodni znanstveno-umjetnički simpozij posvećen Ivanu Lukačiću povodom 400. obljetnice izdanja zbirke „Sacrae cantiones”. 

Katolički bogoslovni fakultet i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu organiziraju međunarodni znanstveno-umjetnički simpozij Ivan Lukačić, kapelnik splitske prvostolnice. Održat će se od 12. do 14. studenog 2020. u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa (Zrinsko-frankopanska 19) te u Katedrali sv. Dujma. 

– Znanstveni dio programa, koji će se održati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, okupit će eminentne stručnjake koji će iz različitih kutova promatranja ujediniti i povezati brojne aspekte Lukačićeva djelovanja, kao i važnost koja ovom skladatelju pripada u nacionalnoj i europskoj glazbenoj povijesti. Glazbene radionice odvijat će se u Katedrali sv. Dujma pod vodstvom domaćih i inozemnih umjetnika. Na kraju simpozija u Katedrali će predstaviti i nosač zvuka 27 Lukačićevih moteta u izvedbi međunarodnog ansambla MUSICA ADRIATICA. – ističu organizatori.

Fra Ivan Lukačić (Šibenik, o. 1585 – Split, 20. rujna 1648), podsjećaju, bio je kapelnik splitske katedrale i gvardijan Samostana sv. Frane na obali gdje je i pokopan uz Marka Marulića. Ujedno se radi o ranobaroknom skladatelju koji je prije točno 400 godina, odnosno 1620, u Veneciji tiskao svoju zbirku pjesama Sacrae cantiones. Ta jedina sačuvana zbirka njegovih skladbi pronađena je u Poljskoj.  

Inicijator je organizacije simpozija, ujedno predsjednik znanstveno-umjetničkog odbora, doc. dr. sc. don Mihael Prović, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Organizacijski tim ističe da su svoj doprinos u njegovoj realizaciji dale i sljedeće institucije: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Splitsko-makarska nadbiskupija, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split. 

Dodatne informacije nalaze se na poveznici.

FOTO: PR FOTO