LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zapalili su LGBT zastavu

Skupina mladih napala okupljene na Povorci ponosa, napadnuta i novinarka

– Najgore je prošao momak koji im je htio oduzeti zastavu, a oni su ga udarili u glavu s nečim što se činilo kao dezodorans, zbog čega mu je glava počela krvariti. – priča mladić za 24 sata.

– Najgore je prošao momak koji im je htio oduzeti zastavu, a oni su ga udarili u glavu s nečim što se činilo kao dezodorans, zbog čega mu je glava počela krvariti. – priča mladić za 24 sata.

Na 20. Povorci ponosa u Zagrebu, povorci LGBT zajednice i svih onih koji ih podržavaju, dogodio se niz incidenata. Napadnuta je djevojka u Novom Zagrebu, dvije lezbijke, ali i skupina mladih pored kojih je bila i jedna novinarka. Napadnuti mladić detaljno je za 24 sata opisao što se dogodilo.

Mladić je zajedno sa svojim društvom išao kod Državnog arhiva i pritom nosio LGBT zastavu. Jedan mu je dečko doviknuo: Kakva ti je to zastava ped**čino?, nakon čega mu je prijateljica predložila da makne zastavu jer ih je spomenuti dečko počeo pratiti, zbog čega je poslušao savjet. Do njih je došla grupa od četiri ili pet mladića obučenih u kratke majice i crne hlače, ošišana na ćelavo, među kojima je bio jedan koji je spomenutog mladića udario u prolazu i uzeo mu zastavu, a zatim su je zapalili na sredini trga. 
– Najbliži ljudi njima su ih upozoravali da to ne rade i u tom trenutku je nastao kaos. Najgore je prošao momak koji im je htio oduzeti zastavu, a oni su ga udarili u glavu s nečim što se činilo kao dezodorans, zbog čega mu je glava počela krvariti. – priča mladić za 24 sata.
Nakon toga je pozvana policija kojoj je, kako govori napadnuti mladić za 24 sata, trebalo dugo da reagira. Počelo se okupljati još više homobofnih mladića i njihove djevojke koje su udarale druge djevojke i ljude koji su snimali događaj, među kojima je bila i novinarka 24 sata koju je jedna djevojka udarila šakom u glavu. Napadnuti je mladić kasnije dao izjavu policiji:
– Već sam nekoliko puta doživio nasilje iz mržnje, no policija ga nikada kao takvog nije okarakterizirala. Ovoga puta imaju dovoljno materijala i izjava svjedoka da ovo ne ostane samo kao remećenje javnog reda i mira već zaista nasilje iz mržnje prema LGBT populaciji, što ovo jest. – govori za 24 sata.
Napadači su uhićeni i nad njima se provodi kriminalističko istraživanje:
– U subotu oko 22.30 sati za vrijeme dok su se 32-godišnjakinja, 21-godišnjak i 22-godišnjak nalazili na Trgu Marka Marulića sa zastavom duginih boja, prišlo im je više nepoznatih počinitelja od kojih je jedan 22-godišnjaka udario šakom u lice, nakon čega su uzeli i zapalili zastavu. Potom je za sada nepoznata ženska osoba prišla njegovim prijateljima te ih oboje šakom udarila u lice. Napadnutima je pružena liječnička pomoć te je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni. U službene prostorije privedeno je pet osoba koje se dovode u vezu s ovim događajem, uhićene su i nad njima se provodi kriminalističko istraživanje. – rekli su iz PU zagrebačke za 24 sata.
Zbog svojih bi postupaka, ako se utvrdi napad iz mržnje i/ili kazneno djelo prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa ili je u javnoj službi u što, primjerice, spada novinarka 24 sata, napadači mogli dobiti i do nekoliko godina zatvora.
FOTO: PIXABAY