LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inženjerska avantura

Škola budućnosti: Više od 1000 učenika ulazi u svijet umjetne inteligencije

– Interes za projekt koji se stvorio u tako kratko vrijeme, pogotovo tijekom pandemije, ostavio nas je bez teksta. – istaknuo je Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI.

– Interes za projekt koji se stvorio u tako kratko vrijeme, pogotovo tijekom pandemije, ostavio nas je bez teksta. – istaknuo je Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI.

Više od tisuću učenika iz više od 60 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske započelo je svoju inženjersku avanturu u sklopu Škole budućnosti. Zajednički projekt STEMI-ja i Infobipa koji u ulozi glavnog partnera podržava tvrtka A1 Hrvatska startao je ovog tjedna, a učenicima će se u narednim mjesecima kroz praktičan rad približiti svijet umjetne inteligencije.

– Za uključenje u projekt pristiglo je više od 250 prijava osnovnih i srednjih škola, a na temelju motivacijskih pisama odabrano je njih 63. – poručuju predstavnici projekta.

Marin Trošelj, direktor STEMI-ja, proučio je:

– Interes za projekt koji se stvorio u tako kratko vrijeme, pogotovo tijekom pandemije, ostavio nas je bez teksta. Zbog neočekivano velikog broja prijava, morali smo ih prijevremeno zatvoriti. To pokazuje kolika je želja i potreba, kako škola tako i roditelja, da se djeci omogući pristup suvremenim znanjima i tehnologijama te direktan kontakt s najboljim tvrtkama iz industrije – kao što je Infobip. Ovakav interes ujedno stavlja i veliku odgovornost na nas da pronađemo načine da najesen uključimo još veći broj škola. 

Prijenos znanja i iskustva na učenike i učitelje

Učenici će u sklopu Škole budućnosti u svojim školama formirati razvojne timove, a pri prvom koraku istražit će UN-ove ciljeve održivosti. Zatim će, pojašnjavaju predstavnici projekta, odabrati jedan od navedenih ciljeva i detektirati problem koji mogu riješiti izradom chatbot-a. 

– Inženjeri tvrtki STEMI i Infobip razvili su za učenike edukacijske video materijale i programsko okruženje pomoću kojih će se, između ostaloga, upoznati s obradama prirodnog jezika, tehnologijama koje stoje iza proizvoda kao što su Google Translate, Siri, Amazon Alexa, Gmail. Također, naučit će kako pisane rečenice pretvarati u brojeve koje algoritmi strojnog učenja razumiju te pomoću njih u rečenicama prepoznaju korisnikovu namjeru ili pojedine entitete. Kroz praktičan rad znanja i vještine o umjetnoj inteligenciji razvijat će učenici, ali i njihovi učitelji. – ističu.

Izabel Jelenić, tehnički direktor Infobipa, izjavio je:

– Kroz ovaj projekt najmlađima želimo približiti i naše priče iz industrije, prenijeti vlastito iskustvo rada u globalnoj tehnološkoj kompaniji i ispričati kako izgleda jedan životni put inženjera. Želimo da učenici sutra s lakoćom mogu prepoznati koje to probleme mogu rješavati umjetnom inteligencijom, a da učitelji u budućnosti sve to dalje mogu prenijeti i na nadolazeće generacije. Drago nam je da smo projektom obuhvatili škole iz gotovo svih dijelova Hrvatske, a pogotovo ona područja koja možda i nemaju doticaj s takvim edukacijama i tehnologijama. 

Razvojni timovi koje čine učenici na kraju projekta, u lipnju ove godine, predstavit će i podijeliti svoja chatbot rješenja sa širom javnosti, a radovi će se moći i isprobati.

Osnaživanje IT sektora i obrazovanja

Iz tvrtki STEMI i Infobip kažu da kroz ovaj projekt žele osnažiti vezu između IT sektora i obrazovanja, postaviti Hrvatsku među predvodnike u učenju umjetne inteligencije kod mladih te ih potaknuti na inovativnost i poduzetništvo.

– Važnost projekta prepoznala je i tvrtka A1 Hrvatska, glavni partner projekta Škola budućnosti, koja aktivno radi na dijeljenju znanja u zajednici. Strategiju održivog poslovanja posvetili su upravo učenju novih vještina te su prirodni partner u dostizanju zajedničkog cilja – razvoja digitalnog društva u Hrvatskoj. Uz njih, projekt su još, između ostalih, podržali i Croatia osiguranje, Bosch i Zagrebačka banka. – dodaju.

FOTO: STEMI