LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaštita za žrtve nasilja

SIGURNOST I POVJERENJE ZA ŽENE: Prosvjedi diljem Hrvatske

Žene diljem Hrvatske izlaze na ulicu i prosvjeduju za bolju podršku i zaštitu žrtvama nasilja – donosimo njihove zahtjeve.

Žene diljem Hrvatske izlaze na ulicu i prosvjeduju za bolju podršku i zaštitu žrtvama nasilja – donosimo njihove zahtjeve.

Transparenti s natpisom „Sigurnost i povjerenje za žene“ danas 20. studenog 2023. godine vijore se diljem Hrvatske. U akciju su se uključile splitska Udruga Domine, TRaŽene - Trogirske aktivne žene i druge Udruge, piše Dalmatinski portal.

Ovaj prosvjed potaknut je nedavnim slučajem ubojstva mlade Osječanke, Mihaele Berak koji je dokazao da sustav zaštite žena u rodno uvjetovanom nasilju ne funkcionira.
 


VEZANO: Znate li što je potaknulo obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama?


 

Sustav ne funkcionira


Iskrivljene informacije poput onih da se radilo o samoubojstvu, zatim o nesretnom slučaju uslijed provjere oružja. U pitanju je teško ubojstvo, a popratio ga je niz propusta u zakonskim rješenjima, kao i trenutni prijedlog Vlade RH povezan s femicidom.

Prema navodima Dalmatinskog portala, po trenutnom prijedlogu Vlade RH ovo teško ubojstvo žene ne bi bilo tretirano kao femicid. Ista situacija je i s ostalim slučajevima zbog kojih se obilježava nacionalni i međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i borbe protiv femicida

Također, trenutni Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja – doveo je do izjednačavanja nasilja nad ženama s običnim prekršajem.

FOTO: Studentski.hr/Ana Kolinger

Transparenti za bolju podršku i zaštitu žena viđeni su i na zagrebačkim ulicama, a sama akcija održava se uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama te šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u 16 gradova i mjesta u Hrvatskoj.
 


VEZANO: Akademsko vijeće: „On ne treba biti u radu sa studentima, ni u radu bilo koje druge službe“


 

Zahtjevi prosvjednica

 

1. Donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama, uključujući femicid i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu;

2. Donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu;

3. Uvođenje novog kaznenog djela femicida kao ubojstva žene zbog njenog roda;

4. Strože procedure za procjenu policijskih službenika te zabranu nošenja oružja izvan dužnosti

Ove zahtjeve poručile su aktivistice Ženske mreže Hrvatske jer žene trebaju stati jedna uz drugu u ovoj teškoj borbi za zaštitu prava i sankcioniranje nasilja nad ženama jer sustav kako izgleda, neće.

.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA, STUDENTSKI.HR/ANA KOLINGER