LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u školama

Samo danas mjera samoizolacije propisana za više od 1000 školaraca

Iako ne spadaju u rizične skupine i često ne obole od težeg oblika, školarci također svakodnevno obolijevaju od koronavirusa, zbog čega se sada u samoizolaciji nalazi njih više od 10 000.

Iako ne spadaju u rizične skupine i često ne obole od težeg oblika, školarci također svakodnevno obolijevaju od koronavirusa, zbog čega se sada u samoizolaciji nalazi njih više od 10 000.

Broj učenika koji su zaraženi ili im je propisana mjera samoizolacije rapidno raste – samo je danas njih više od 1000 završilo u samoizolaciji u županijama diljem Hrvatske. Ipak, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs škole ne smatra žarištima, pa je zbog toga komentirao nagađanja da će nastava nakon Svih svetih biti online.

Zagreb

U Zagrebu je danas, 28. listopada, utvrđen pozitivan nalaz kod 14 učenika i 6 nastavnika osnovnih škola te kod 21 učenika i jednog nastavnika srednjih škola, pa je mjera samoizolacije određena za 271 učenika i 8 nastavnika osnovnih, odnosno za 462 učenika i 10 nastavnika srednjih škola.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj su županiji od jučer zabilježena 73 nova slučaja zaraze koronavirusom Ondje je 1635 aktivnih slučajeva, a iako nije poznato koliko je novozaraženih školaraca, poznata je informacija da je od jučer u samoizolaciju stavljen po jedan razred osnovne škole s područja Samobora, Jastrebarskog, Dugog Sela, Velike Gorice i Rugvice.

Karlovačka županija

U Karlovcu su u posljednja 24 sata zabilježena 43 nova slučaja zaraze, među kojima je nalaz pozitivan čak 21 srednjoškolcu te 15 osnovnoškolaca. U samoizolaciji je zbog toga završilo 13 razreda srednjih škola s 328 učenike te 14 razreda osnovnih škola s ukupno 367 učenika.

I dalje nije u planu online nastava

Gostujući u HRT-ovoj emisiji A sada Vlada ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da nije donesena odluka o tome da će nakon Svih svetih nastava biti na daljinu. 

– Lokalni stožeri prate epidemiološku situaciju i tada sugeriraju osnivačima treba li prelaziti na C model. Imamo čitav niz drugih mjera koje se mogu primijeniti prije zatvaranja škola, a dat će bolji učinak. Zatvaranje škola daje najlošiji učinak na smanjenje zaraze i najveću štetu učenicima. – rekao je ministar.

Također, u emisiji je otkrio da je u osnovnim i srednjim školama pozitivno 367 djelatnika i 1192 djece, i to njih 129 u dobi od 6 godina, 1063 u dobi od 7 do 18 godina, dok su u samoizolaciji 604 djelatnika i 10 653 djece. 
FOTO: UNSPLASH