LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nema više jednokratne plastike

Sabor izglasao novi Zakon o gospodarenju otpadom; zabranjuju se plastične vrećice

Izglasan je novi Zakon o gospodarenju otpadom kojim se zabranjuje stavljanje na tržište jednokratnih plastičnih proizvoda, poput vrećica, slamki, pribora za jelo, tanjura... Novu zakonsku regulativu komentirali su iz udruge Prijatelji životinja.

Izglasan je novi Zakon o gospodarenju otpadom kojim se zabranjuje stavljanje na tržište jednokratnih plastičnih proizvoda, poput vrećica, slamki, pribora za jelo, tanjura... Novu zakonsku regulativu komentirali su iz udruge Prijatelji životinja.

Na zasjedanju 15. srpnja Hrvatski sabor glasao je o novom Zakonu o gospodarenju otpadom. Većinom glasova, prenosi Index.hr, Zakon je usvojen. Njegovim stupanjem na snagu, osam dana nakon što bude objavljen u Narodnim novinama, zabranit će se stavljanje na tržište jednokratnih plastičnih proizvoda. 

Počevši od 2022, zabranit će se stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje, uz izuzetak vrlo laganih, a od 3. srpnja 2024. proizvoda koji imaju čep ili poklopac izrađen od plastike. To znači da će se najtanje jednokratne plastične vrećice, one koje se obično koriste za vaganje voća i povrća u trgovinama, još uvijek moći koristiti.

Udruga Prijatelji životinja, koja je još 2008. godine pokrenula kampanju i peticiju za zabranu plastičnih vrećica, pozdravlja ovu konkretnu zakonsku odredbu:

– Zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje rezultat je dugogodišnjih napora udruga i ekoloških organizacija koje ukazuju na katastrofalne posljedice korištenja plastičnih vrećica. Zalagali smo se i za zabranu najtanjih jednokratnih plastičnih vrećica, što nije prihvaćeno, iako u trgovinama postoji ponuda višekratnih praktičnih mrežica. Te najtanje vrećice troše se nemilice i trebaju se riješiti obavezom naplate i jasnom regulacijom, što se može propisati podzakonskim aktima.

Novim Zakonom o gospodarenju otpadom zabranjuju se i plastični proizvodi za jednokratnu uporabu kao što su: štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje napitaka i oni namijenjeni držanju balona, kao i spremnici za hranu i napitke izrađeni od ekspandiranog polistirena uključujući njihove čepove i poklope te proizvodi koji su načinjeni od oksorazgradive plastike. Iz udruge Prijatelji životinja komentirali su i tu odluku: 

– Nažalost, jednokratna plastika zabranjuje se samo minimalno sukladno direktivi EU-a. Kako bismo kao država bili učinkoviti u prestanku korištenja jednokratne plastike nužna je promjena svijesti i prakticiranje korištenja višekratno uporabljivih predmeta. Nadamo se da je ovo samo jedna u nizu odredbi koje će tek slijediti, a kojima ćemo zaustaviti zagađenje plastikom i povećati razvrstavanje otpada jer Hrvatska ima velike probleme koje treba riješiti čim prije. Spašavanje životinja i okoliša, očuvanje prirodnih resursa i ekosustava treba biti naš dugoročni interes. – zaključuju.

FOTO: PIXABAY