LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Presudio splitski županijski sud

S lažnom diplomom bila među odgovornima u NCVVO-u – sada se vraća na posao?

Županijski sud u Splitu donio je presudu u korist Višnje Denjo koja je 2014. godine dobila izvanredni otkaz u NCVVO-u zbog toga što je imala lažnu diplomu EFZG-a.

Županijski sud u Splitu donio je presudu u korist Višnje Denjo koja je 2014. godine dobila izvanredni otkaz u NCVVO-u zbog toga što je imala lažnu diplomu EFZG-a.

Višnja Denjo nekada je bila načelnica financijske službe Nacionalnog centra za vrednovanje visokog obrazovanja koji je zadužen za provedbu državne mature, i to zahvaljujući lažnoj diplomi s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, zbog čega je 2014. godine dobila izvanredni otkaz. U međuvremenu je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Travniku, piše Jutarnji list.

Nakon izvanrednog otkaza, iako se pokazalo da ima lažnu diplomu, tužila je poslodavca, a Županijski sud u Splitu ovih je dana, piše Jutarnji list, pravomoćno presudio da je otkaz nezakonit. To bi značilo da bi je poslodavac sada trebao vratiti na mjesto.

Naime, poslodavac je u postupku otkaza ugovora o radu napravio proceduralnu grešku – nije se posavjetovao s radničkim vijećem koje je tada bilo u procesu izbora, pa se tadašnja ravnateljica Maja Jukić posavjetovala sa sindikalnim povjerenikom, što je splitski županijski sud iskoristio za donošenje presude.
– Anonimnu prijavu o falsifikatu dobila sam 18. studenoga 2014. Stigao je policijski nalog da se pod hitno očitujem. Zakon je nalagao da od trenutka stjecanja dokaza o falsificiranju u roku od 14 dana moram osobi dati otkaz. Stručnjak radnoga prava tada je dao upute kako to učiniti. Jamčim da nije napravljena nijedna proceduralna greška pri davanju otkaza. Cijeli tim sudjelovao je u tome, uključujući policiju. – izjavila je Maja Jukić za Jutarnji list.
Trenutna ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić rekla je da su u komunikaciji s opunomoćenikom i da trenutno ne mogu govoriti o detaljima. Višnji Denjo, međutim, nije uvažen zahtjev da joj se isplati plaća od tog razdoblja, odnosno ukupno 508.986,72 kune bruto zbog čega je nezadovoljna presudom, pa ide dalje na reviziju Vrhovnog suda.
– Odvjetnik mi kaže kako curi vrijeme jer se moram do 23. travnja vratiti na posao prema odluci suda. Zasad su samo tražili ovjerenu diplomu. Upisala sam 2010. studij računovodstva i revizije na Ekonomskom fakultetu u Travniku jer je puno jeftiniji. Putovala sam subotama.

Rad sam obranila u siječnju 2015, a svečana dodjela diploma bila je u listopadu. Sve transparentno. – objašnjava  za Jutarnji list bivša načelnica financijske službe, koja je prethodno završila Srednju ekonomsku školu u Mostaru, a koja sada radi kao voditeljica financija u jednoj tvrtki.
Kazala je da nitko nije znao za njezinu lažnu diplomu i da je zaposlena na temelju stručne te da je svejedno posao radila dobro, za što joj ona nije ni trebala. Izjavila je i da ne zna hoće se vratiti u NCVVO. Prema onome što su za Jutarnji list rekli iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je podnio kaznenu prijavu DORH-u, kao osoba koja je počinila kazneno djelo krivotvorenja javnih isprava ni ne smije biti zaposlenik javne ustanove.
– Izražavamo zabrinutost ako se u odgovarajućem postupku nije utvrđivao sadržaj možebitnog nedopuštenog djela koje je bilo povod, kako navodite, izvanrednom otkazu zbog krivotvorenja diplome. Osobe koje su počinile kažnjivo djelo krivotvorenja javnih isprava ne mogu biti zaposlenici javne ustanove. – naveli su iz MZO-a.
FOTO: KATE VLADISLAVIĆ/STUDENTSKI.HR