LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suradnja s inozemnim znanstvenicima

Ruđerovci izradili model procjene utjecaja progutane plastike na morske organizme

Model koji su izradili znanstvenici može se primijeniti na više od 2000 životinjskih vrsta.

Model koji su izradili znanstvenici može se primijeniti na više od 2000 životinjskih vrsta.

Kako progutana plastika utječe na rast i razvoj morskih organizama znat će se više zahvaljujući suradnji hrvatskih znanstvenika s Ruđera i inozemnih kolega, piše Hina.

Big Bang Camp 2024: prilika za znanstvenike i poduzetnike u Rijeci


Znanstvenici Nina Marn i Tin Klanjšček s Instituta Ruđer Bošković objavili su u suradnji s Markom Jusupom s japanskog Instituta za tehnologiju u Tokiju i Salmom Kooijmanom s nizozemskog VU Sveučilišta u Amsterdamu članak u znanstvenom časopisu Ecology Letter. U članku su razvili prvi mehanistički model za procjenu utjecaja progutane plastike na fiziologiju jedinki i rast populacija glavatih želvi. 

Nove suradnje na vidiku između zagrebačkog sveučilišta i Sveučilišta Zayed iz Emirata?


Njihov model povezuje količinu progutane plastike i posljedično smanjenje unosa energije s fiziologijom jedinki i rastom populacija. Kad gutanje plastike počne onemogućavati spolno sazrijevanje jedinki, dosegnuta je ekološka prijelomna točka u razvoju pojedinih jedinki, a kad unos plastike uzrokuje pad broja jedinki u ukupnoj populaciji određene vrste dosegnuta je ekološka prijelomna točka na razini populacije, objasnio je Jusup, kako prenosi Hina.

Student FER-a sa svojim timom pobijedio na AI natjecanju s inovativnom aplikacijom


Kako navode stručnjaci, trenutni negativni utjecaj gutanja plastike nije kritičan za opstanak glavatih želvi. Navedeni model može se primijeniti na više od 2000 životinjskih vrsta.
FOTO: UNSPLASH