LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Školski sustav

Rezultati nacionalnog ispita: pola učenika zna tek osnove

Sljedeće godine nacionalni ispiti provest će se u svim školama.

Sljedeće godine nacionalni ispiti provest će se u svim školama.

Više od 4300 učenika osmih razreda iz 81 škole pisalo je prije mjesec dana nacionalni ispit iz pet predmeta: hrvatskog jezika, matematike, biologije, kemije i fizike. Rezultati pokazuju da je oko polovine učenika u svim predmetima pokazalo samo osnovnu razinu znanja. Najlošije su prošli na ispitu iz fizike, njih 17 i pol posto ima ispodprosječne rezultate, prenosi HRT.

Umjesto ocjena, rezultati nacionalnih ispita podijeljeni su u četiri razine postignuća: naprednu, srednju, osnovnu i ispod osnovne razine.

– Poruka koju smo išli prema školama, učiteljima i ravnateljima, da želimo da ispiti proisteknu iz redovite nastave i dodatnih oblika u nastavi, a ne nikakvih posebnih priprema – objašnjava Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Ovo je realna slika osnovnoškolskog znanja, istaknuo je ravnatelj Filipović, koja je pokazala da je polovina učenika na osnovnoj razini u pet predmeta. Najlošije znanje osmaši su pokazali na testu iz fizike, slijedi kemija.

Sljedeće godine nacionalni ispiti provest će se u svim školama. Moglo bi se provjeravati znanje iz još tri predmeta: stranog jezika, geografije i povijesti.
FOTO: UNSPLASH