LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tribina u Klubu mladih Split

Recite i vi svoje NE nasilju među mladima!

Klub mladih Split poziva sve mlade, roditelje, ravnatelje, psihologe, pedagoge, ali i ostale zainteresirane da se pridruže javnoj raspravi o prevenciji nasilja među mladima.

Klub mladih Split poziva sve mlade, roditelje, ravnatelje, psihologe, pedagoge, ali i ostale zainteresirane da se pridruže javnoj raspravi o prevenciji nasilja među mladima.

Svjesni smo da među mlađim generacijama ne vlada isključivo ljubav, tolerancija i poštovanje te da mnoga djeca školu, a i druge obrazovne ustanove, ne doživljavaju kao mjesto gdje su dobrodošli, odnosno mjesta gdje će steći znanja i iskustva koja će ih obogatiti i usmjeriti u daljnjem razvoju. Klub mladih Split stoga organizira javnu tribinu pod nazivom Reci NE nasilju među mladima! Održat će se u prostorijama udruge, na adresi Ruđera Boškovića 20/II, ove srijede, 28. ožujka, u 18 sati.

Nasilje je pojava koja se zavukla u sve pore suvremenog društva. Jedan od oblika o kojem se sve više govori jest ono među mladima koje je često prisutno u hodnicima i prostorima škole – vršnjačko nasilje. Dvorana za tjelesni odgoj, WC i školske kantine postale su najnesigurnija mjesta za značajan broj hrvatskih školaraca. Međutim, reagiraju li institucije pravovremeno i provode li programe prevencije i suzbijanja nasilja u školi među mladima? Koji su glavni razlozi nasilnog ponašanja? Koje su najčešće osobine nasilnika i mogu li se unaprijed prepoznati? Na koji način društvene mreže i tehnologija utječu na nasilje? Koliko mediji i negativni uzori utječu na pojavu nasilja? Na kraju, kojim se organizacijama djeca i mladi mogu obratiti za pomoć?

S ciljem širenja svijesti o problemu nasilja među mladima, na čiju je pojavu u društvu potrebno pravovremeno reagirati, Klub mladih Split okupio je stručne pojedince iz svojega grada kako bi zajedno s njima pronašao smjernice i rješenja za spomenuti problem.

Na tribini će sudjelovati:

  • ravnatelj policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije Slobodan Marendić, zajedno s MUP-ovim voditeljem odjela za prevencije Paškom Ugrinom,
  • Antonia Bekavac, stručnjakinja za rad s mladima iz Lige za prevenciju ovisnosti,
  • Dijana Puljiz, savjetnica u radu sa žrtvama nasilja iz udruge Bijeli krug,
  • mag. psih. Antonija Peroš iz Centra za savjetovanje studenata pri Sveučilištu u Splitu,
  • mag. psih. Neda Pleić iz Društva psihologa Split,
  • mag. psih. Marijana Petrić, voditeljica i psihologinja srednje obrtno-tehničke škole.

Prisustvovat će i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Svojim znanjem i iskustvom stručnjaci će dati svoj doprinos pronalaženju smjernica i rješenja za probleme nasilja među mladima. Tribina je zamišljena kao javna rasprava među mladima, roditeljima i stručnjacima. Upravo će oni imati priliku biti aktivni sudionici i iznijeti svoje prijedloge i pitanja na osnovu osobnih mišljenja, činjenica, iskustava i potencijalnih rješenja stručnih pojedinaca.

Budući da se nasilno ponašanje uči, odgovornost je na roditeljima i društvu; cjelokupno društvo djecu i mlade uči biti društvenim bićima, pa ih tako uči i biti nasilnim društvenim bićima. Najvažnije je da dobiju poruku i shvate da je nasilje nedopustivo i štetno za njih bez obzira na to nađu li se u ulozi nasilnika, žrtve ili promatrača nasilja.

FOTO: PIXABAY