LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zakon o trgovini

Rad nedjeljom postaje opcionalan: Vlada najavila ograničenja i izmjene aktualnog Zakona

Svi koji žele raditi nedjeljom bit će adekvatno nagrađeni, a oni koji ne žele, prema novom Zakonu, ne smiju dobiti otkaz.

Svi koji žele raditi nedjeljom bit će adekvatno nagrađeni, a oni koji ne žele, prema novom Zakonu, ne smiju dobiti otkaz.

Prije nekoliko dana, u Hrvatskom saboru ponovno se aktualizirala rasprava na temu rada nedjeljom. Dolaskom na vlast, premijer Republike Hrvatske, Andrej Plenković, najavio je ograničenje kada je u pitanju rad nedjeljom, a sada je napokon i predstavljen nacrt Zakona prema kojem bi se ova tema trebala urediti.

Mi smo obećali da ćemo ograničiti rad nedjeljom. Konzultacije u vezi Zakona o trgovini traju već jako dugo, proveli smo nekoliko krugova i napravljena su potrebna istraživanja. Cilj Zakona jest pronaći dobar balans između rada i obiteljskog života...Prema prijedlogu novog Zakona, tijekom godine bi trebalo biti 16 radnih nedjelja od ukupno 55 - rekao je Plenković u javnom medijskom obraćanju.

Prema istraživanju koje je provela Vlada RH, više od 70 posto građana želi slobodnu nedjelju te bi rad na spomenuti dan trebao postati opcionalan. Naime, svi koji žele raditi nedjeljom bit će adekvatno nagrađeni, a oni koji ne žele, prema novom Zakonu, ne smiju dobiti otkaz. Ipak, s obzirom da je Hrvatska turistička zemlja, u kojoj velik broj prihoda dolazi upravo iz te gospodarske djelatnosti, postojat će i određene iznimke u Zakonu.
 

Sindikati nezadovoljni 


Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske, Krešimir Sever, nije zadovoljan novim Zakonom te navodi primjer švicarskog modela.

Jedna Švicarska, koja ima dvostruko više stanovnika, ali tri puta veći prihod od turizma nego što ima Hrvatska i uz to nema more, u njoj su trgovine zatvorene od subote popodne, do ponedjeljka ujutro - rekao je Sever za HRT.

FOTO: UNSPLASH