LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Euro u Hrvatskoj

Prvi dani eura, prema mišljenju Vlade, prolaze dobro, ali iskustva građana govore drugačije...

Građani se žale na poskupljenja u kafićima i pekarama, a neki trgovci su i cijene duhanskih proizvoda "zaokružili" tako da njima idu u korist.

Građani se žale na poskupljenja u kafićima i pekarama, a neki trgovci su i cijene duhanskih proizvoda "zaokružili" tako da njima idu u korist.

Prošla su puna dva dana otkako je u Hrvatsku stigao euro, što je dovoljno vremena za pojavljivanje prvih javnih utisaka.

Nismo zabilježili nikakve poteškoće, u kontinuiranom smo kontaktu bili i sinoć u očekivanju tranzicije i novogodišnje večeri sa svim dionicima koji su bili uključeni u proces same tranzicije, u svim bitnim sustavima državne uprave. Bankomati su već prije Nove godine bili opskrbljeni preko 95 posto euronovčanicama - ovako je prve dane eura za Dnevnik HTV-a komentirao ministar financija, Marko Primorac.

Iako su prve recenzije resornog Ministarstva očito pozitivne, građani na sve strane govore o problematičnim primjerima trgovaca koji su, brže bolje, euro iskoristili za instantna poskupljenja.

Sve je skuplje. Velika kava s mlijekom je bila 12 kuna, sada je 13,55, odnosno 1,80 eura - rekao je jedan čitatelj za 24sata. 

Navedeni slučaj nije izoliran. Naime, građani se žale na poskupljenja u kafićima i pekarama, a neki trgovci su i cijene duhanskih proizvoda "zaokružili" tako da njima idu u korist.

Zbog svega navedenog, premijer Republike Hrvatske, Andrej Plenković, obavio je sastanak s nadležnim inspektoratima koji bi uskoro trebali stati na kraj tržišnim nezakonitim manevrima.

Sazvao sam sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano uz daljnje aktivnosti kako bismo zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena. Uvođenje € nije razlog za povećanje cijena roba i usluga - napisao je Plenković na Twitteru.

FOTO: UNSPLASH