LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osnovna škola

Provodi se testno razdoblje: u prvi razred osnovne upisivat će se preko digitalne platforme

Testiranje prije upisa u prvi razred i dalje će biti obvezno, a sustav samo pomaže da se prvi korak predupisa digitalizira. 

Testiranje prije upisa u prvi razred i dalje će biti obvezno, a sustav samo pomaže da se prvi korak predupisa digitalizira. 

Pomoćnik ravnatelja CARNET-a, Tihomir Markulin, predstavio je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro novi sustav s pomoću kojeg će roditelji svoju djecu u prvi razred upisivati preko online platforme.

Radi se o informatizaciji cijele vertikale obrazovnog sustava. Upisi u osnovnu školu samo su jedan od modula koji je razvijen u cijelom projektu e-Upisi. – rekao je Markulin.

Markulin je rekao da će roditelji i dalje moći odlučivati u koju će školu upisati dijete. Naime, sustav će automatski povlačiti podatke o mjestu prebivališta, ali će roditelji, koji žele svoje dijete upisati u neku drugu školu, moći to učiniti.

Bi li devetogodišnje osnovnoškolsko obrazovanje bolje pripremilo učenike za upis srednje škole?Testiranje prije upisa u prvi razred i dalje će biti obvezno, a sustav samo pomaže da se prvi korak predupisa digitalizira. 

Roditelj i dalje mora fizički odvesti svoje dijete kod školskog liječnika, liječnika školske medicine. I dalje ga mora odvesti na testiranje kod školskog psihologa. I zadnji korak kada se odabere škola u koju se učenik upisuje tada se generira upisnica koju roditelj ispisuje iz sustava, ponovno je učitava u sustava i time se proces upisa završava. – opisao je Markulin.

Ovaj se pilot-projekt trenutno provodi na području Zadarske županije, a isti bi se iduće godine trebao proširiti i na sve osnovne škole u Hrvatskoj.

Upisuješ srednju školu ili fakultet, a ne znaš što? Otkrij buduće zanimanje ovim upitnikom 
IZVOR: HRT
FOTO: UNSPLASH