LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mala loža – uključivanje šibenskog gradskog prostora u turističku djelatnost

Projekt Veleučilišta u Šibeniku zelenom tržnicom potiče razvoj turističke djelatnosti

Projekt RECOLOR pod okriljem Veleučilišta u Šibeniku i šestero drugih suradnika sa svojim je aktivnostima otvoren na Trgu Ivana Pavla II, poznatom kao Mala loža, s ciljem širenja kruga turističke djelatnosti u mjestima koja su gotovo zanemarena.

Projekt RECOLOR pod okriljem Veleučilišta u Šibeniku i šestero drugih suradnika sa svojim je aktivnostima otvoren na Trgu Ivana Pavla II, poznatom kao Mala loža, s ciljem širenja kruga turističke djelatnosti u mjestima koja su gotovo zanemarena.

Šibenska Mala loža projektom RECOLOR predstavlja svoj gradski prostor svijetu programom edukativnog i zabavnog sadržaja te prodajom domaćih proizvoda kako bi se i sama uključila u razvijanje turističke djelatnosti.

Projekt RECOLOR (Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the adRiatic) organiziralo je Veleučilište u Šibeniku u suradnji s talijanskom regijom Emilio Romagna, a sufinanciran je kroz program INTERREG Italija – Hrvatska. Njegov je cilj razvitak i širenje turizma u onim gradovima hrvatske obale koji su tu djelatnost zapostavili.

Mala loža, šibenski Trg Ivana Pavla II. na kojem se nalazi i istoimena crkva, a poznat je i pod imenom Zeleni trg, znan je kao pravi mediteranski lokalitet. Trg, kao i sam grad, obilježen je dugom srednjovjekovnom i renesansnom tradicijom čije je već ondašnje održavanje sajmova utjecalo na popularnost i posjećenost samog grada.

Šibenik je, našavši se na granici brojnih kulturnih utjecaja, razvio bogatu kulturnu baštinu te danas privlači velik broj stranih i lokalnih turista, a kako bi se još više identificirao s Mediteranom, svojom uključenosti u turističku djelatnost budi razne običaje i posjetiteljima nastoji pružiti lijepo i nezaboravno iskustvo. Projekt RECOLOR otvorenjem je svojih programa 1. srpnja upravo to i napravio. Predstavili su ga gradonačelnik Željko Burić, zamjenik župana i bivši dekan VUŠ-a Nikola Blažević te sadašnji dekan Ljubo Runjić i ministar uprave Ivan Malenica.

Na Maloj loži predstavljena je zelena tržnica koja u periodu od 7 do 12 sati svakog dana do 31. kolovoza turistima i lokalnim posjetiteljima slikarskom školom pruža edukativan sadržaj u vodstvu Lane Martinović Čala, dok se zabavne manifestacije održavaju u večernjim satima. Na zelenoj tržnici OPG-ovi prodaju svoje domaće proizvode, čime ovaj gradski trg ističe dodatnu posebnost uzimajući u obzir veliku zainteresiranost turista za proizvode s našega područja.   

S naglim razvojem i konstantnim širenjem turizma na Jadranu zanemarena ne mogu ostati ni manja gradska područja koja se svojim bogatim kulturnim naslijeđem i raznolikošću uključuju u turističke krugove. RECOLOR fokusom na mjesta neuključena u turizam u Hrvatskoj i Italiji nastoji povećati njihov turistički potencijal organiziranjem programa i time im pruža značajno mjesto na mediteranskom kulturnom prostoru.

FOTO: ŽELJKO KRNČEVIĆ/STUDENTSKI.HR