LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Djelatnici su preopterećeni

Profesorica Ajduković s Pravnog fakulteta komentirala nasilje nad socijalnim radnicima

Nakon napada na djelatnike centara za socijalnu skrb profesorica Ajduković s Pravnog fakulteta ukazala je na probleme s kojima se struka susreće.

Nakon napada na djelatnike centara za socijalnu skrb profesorica Ajduković s Pravnog fakulteta ukazala je na probleme s kojima se struka susreće.

Profesorica na Studijskom centru socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marina Ajduković gostovala je u HTV-ovu Dnevniku, gdje je komentirala napade na djelatnike centara za socijalnu skrb. Naglasila je pritom da ulica ne smije uzimati pravdu u svoje ruke.

Njezino gostovanje uslijedilo je nakon nekoliko napada na djelatnike. Naime, prvo je prekjučer maloljetnik napao troje djelatnika CZSS-a Split, a zatim su i u Centru u Đakovu, u kojemu je prije dvije godine izvršeno ubojstvo dvoje kolega, djelatnici morali pozvati policiju.

Profesorica Ajduković tvrdi da je došlo do iskazivanja agresije na mjestima na kojima se ona ne bi trebala iskazivati i da se nasilje ne zaustavlja:
– Vidjeli smo govor mržnje koji je prisutan u medijima. To je jedan specifičan i opasan oblik nasilja. Vidjeli smo nasilje prema stručnjacima.
Naglasila je da treba smiriti loptu i da je aktivizam važan kao što su važne i udruge civilnog društva, no da govor mržnje, napadi i teške riječi nikome ne koriste te da za to nema mjesta u javnom prostoru.

Sustav socijalne skrbi, tvrdi profesorica, dobio je nemoguću zadaću jer je istovremeno kontrola i pružanje pomoći i podrške korisnicima.
– Ono je što je bitno, treba se ili smanjiti broj ovlasti, bar u administrativnom djelu, poput dječjih doplataka, a treba ostaviti stručnjacima socijalne skrbi da rade svoj stručni posao. Važno je dati i poštovanje prema profesiji. – rekla je profesorica za HRT.
Osobe na terenu potplaćene su, a struka bi trebala biti partner, ne fikus, zaključila je profesorica.
FOTO: PRAVNI FAKULTET U ZAGREBU