LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Postizanje veće procijepljenosti

Profesor s Pravnog fakulteta komentirao obvezu cijepljenja protiv koronavirusa

– Postoji mnogo rješenja, tu je ono najjednostavnije, koje je najmanje popularno, a to bi bilo propisivanje obaveze cijepljenja. – govori profesor Gotovac.

– Postoji mnogo rješenja, tu je ono najjednostavnije, koje je najmanje popularno, a to bi bilo propisivanje obaveze cijepljenja. – govori profesor Gotovac.

Profesor s Katedre za radno i socijalno pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Viktor Gotovac gostovao je u Newsroomu, emisiji N1 televizije, u kojoj je govorio o obvezi cijepljenja protiv koronavirusa.

Profesor Gotovac ističe da rješenja uvijek ima i spominje čak i Staljina koji je rekao da kadrovi mogu sve, ali je pitanje je li to društveno prihvatljivo.
– Postoji mnogo rješenja, tu je ono najjednostavnije, koje je najmanje popularno, a to bi bilo propisivanje obaveze cijepljenja. – govori Gotovac i ističe da je pitanje kako bi to prošlo na Ustavnim i drugim sudovima.
Mišljenja je da političari zaziru od toga i da su svjesni da dio populacije želi slobodu i mogućnost izbora vezano uz cijepljenje te da neki građani i kalkuliraju. Gotovac pojašnjava da nije ni vakser ni antivakser, cijepio se svojom voljom jer je odlučio vjerovati znanosti, ali ne ulazi previše u tu temu.
– I mislim da je potpuno krivo ovu diskusiju, koja je otvorena vezivanjem cjepiva uz potpore, usmjeriti prema obvezi cijepljenja. To je diskusija o društvenoj odgovornosti pojedinca, o tome kako se Vlada nosila s pandemijom, ovo je široka diskusija u kojoj se moramo odrediti.
Druga bi mogućnost bila ta da se teret cijepljenja prebaci na poslodavce koji bi, kako pojašnjava Gotovac za N1, trebali dobiti instrumentarij kako da prisile svoje zaposlenike na cijepljenje.
– Možda bi bila mogućnost da se ljudima otkaže, da ih se izdvoji iz mjesta rada, da im se ne uplati naknada plaće dok su u samoizolaciji. No tu se dolazi do toga koliko je to ustavno i koliko mi zaista onda živimo u socijalnoj državi. Nisam siguran da bi na Ustavnom sudu prošlo da država donese zakon da se može dati otkaz onome tko se ne želi cijepiti.
Treća bi varijanta bila da se radni testiraju svaka 2 ili 3 dana o svojem trošku, no najgora bi opcija bila ona koja se tiče otkaza jer bi to trebalo urediti zakonom, no neke ljude nije moguće prisiliti na cijepljenje.
– Znam da se jedan dobar dio poslodavaca trudio nabaviti cjepivo za radnike i prije države, davali su im i slobodne dane i određene vrste nagrada, ali neki se ljudi i dalje neće cijepiti. Tu poslodavci neće moći učiniti ništa.

S jedne strane mislim da mi još uvijek premalo znamo o ovom virusu. S druge strane, ovo je na kraju ipak virus, kao što zaštita na radu nije nešto što će vas zaštiti od gripe, mislim da ni ovo ne možemo na takav način tretirati i to čini situaciju problematičnijom. Pa i ovi brojevi koji nisu veliki, kroz njih ćemo tvrditi da to nije tako velik rizik, ali to su sve naklapanja.

Možda se zaista pokaže da smo mi, koji smo se cijepili, sebe i svoje bližnje izložili nekom riziku kroz pet do deset godina, možda će nam izrasti treće oko i ovi koji se nisu cijepili bit će u pravu. – zaključio je Gotovac.
FOTO: PIXABAY