LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Članica Nacionalne knjižnice

Pristup Sveučilišnoj knjižnici uopće nije prilagođena osobama s invaliditetom: studentica nam se požalila na niz prepreka

„Najviše me ljuti to što neću iskoristiti članarinu koju sam platila za cijelu godinu, a koju zbog takvih uvjeta neću moći koristiti. Sramotno i ponižavajuće!“ - govori I.J

„Najviše me ljuti to što neću iskoristiti članarinu koju sam platila za cijelu godinu, a koju zbog takvih uvjeta neću moći koristiti. Sramotno i ponižavajuće!“ - govori I.J

Nakon što sam pokušala koristiti usluge Nacionalne knjižnice kao osoba s invaliditetom, koja ima trajne smetnje pri kretanju uslijed invalidnosti, ostala sam razočarana i ljuta, a i olakšana za iznos godišnje članarine koju sam platila - ovako nam je jedna članica Nacionalne knjižnice započela opisivati svoje negativno iskustvo koje je doživjela pri posjeti Nacionalne sveučilišne knjižnice.

Da je NSK potpuno neprilagođena osobama s invaliditetom, I.J se uvjerila već na samom ulazu.

Prva prepreka su mi bile strme stepenice koje samo na jednom dijelu imaju rukohvat. Nakon teške muke i dolaska do ulaznih vrata, koja nisu prilagođena osobama s invaliditetom, jedva sam ušla u prostor. Vrata su toliko teška i velika da se i zdravi studenti muče s njihovim otvaranjima, a kamoli osoba s invaliditetom (dobro da taj dan nisam koristila kolica koja inače koristim).

Kada je napokon svladala za nju veliku prepreku u vidu neprilagođenog ulaza, studenticu je dočekalo niz novih neugodnosti.

Kada sam napokon ušla i učlanila se, raspitala sam se za usluge asistenta ili bilo kakvu pomoć za orijentaciju u zgradi, no sve uzalud. Ne znaju ni gdje su toaleti za osobe s invaliditetom. Raspitivala sam se i za ulaz u zgradu s invalidskim kolicima, o kojem prvo nitko ništa nije znao, da bi doznala da je takav ulaz neoznačen i nalazi se s druge strane zgrade. Na pitanja o parkirnim mjestima i pristupu tom „ulazu“ doznala sam samo da je na toj lokaciji nešto od Vlade Republike Hrvatske i da je bolje da se tamo „ne zadržavam“.

Odlučila je potražiti ulaz za osobe s invaliditetom, o kojem je dobila tek nekoliko šturih informacija.

Nakon što sam pokušala obići taj „ulaz za osobe s invaliditetom“, koji nije propisno označen, shvatila sam prednosti globalnog zatopljenja - jer taj nagib ne bih savladala uz snijeg, kišu ili poledicu. O platformama za podizanje mogu samo maštati. Ulaz nema prilagođen odgovarajući nagib niti je protuklizan, a nadmorska visina i put koju osoba s invaliditetom treba savladati s kolicima za mene je jednak usporedbi s usponom na Sljeme.

Pristupačnost i prilagodba građevine koja bi pomagala osobama s invaliditetom da koriste zgradu uopće ne postoji te sve to podliježe diskriminaciji na osnovi invaliditeta, a najviše me ljuti to što neću iskoristiti članarinu koju sam platila za cijelu godinu, a koju zbog takvih uvjeta neću moći koristiti. Sramotno i ponižavajuće! - jasno je naglasila članica knjižnice.

Uz sve navedeno, I.J ističe kako studentski restoran u sklopu Nacionalne knjižnice nije radio pa je njen, vrlo vjerojatno jedini posjet knjižnici, završio bez mogućnosti korištenja usluga menze.

Nakon zaprimljenog maila, kontaktirali smo informacijski ured Nacionalne i sveučilišne knjižnice te čekamo očitovanje.
FOTO: GOOGLEMAPS/SCREENSHOT