LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Održava se i organizirano promatranje

Pripremite dekice – evo kada i gdje promatramo suze Svetog Lovre

Iz Hrvatskog astronomskog saveza priopćili su da će uvjeti za opažanje biti izvanredni s obzirom na to da je mladi Mjesec pa nam mjesečeva svjetlost neće smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa.

Iz Hrvatskog astronomskog saveza priopćili su da će uvjeti za opažanje biti izvanredni s obzirom na to da je mladi Mjesec pa nam mjesečeva svjetlost neće smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa.

Hrvatski astronomski savez tradicionalno je obavijestio kada očekujemo jedan od najljepših prizora na nebu – suze Svetog Lovre. Ove će godine maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi biti u noći s 11. na 12. kolovoza.
 
Iz Saveza pozivaju sve gradove i općine da ugase javnu rasvjetu od ponoći do jutra kako bi ovaj predivni prizor još više došao do izražaja. 

– Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni s obzirom na to da je mladi Mjesec pa nam mjesečeva svjetlost neće smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa. – navode iz Saveza.

Preporuka je da ne gledate direktno u radijant jer će tamo biti najmanje meteora, a ne treba vam ni nikakva posebna oprema. Meteori se, pišu iz Saveza, opažaju golim okom ležeći na tlu te je potrebno biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima.

Potrebno je udaljiti se od prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što veću tamu, a poželjno je, naravno, i da imate ležaljku ili vreću za spavanje za što udobnije promatranje.

Sami naziv suze Svetog Lovre inače je postao popularan tek u posljednjih 50-ak godina, a kod nas je došao iz Italije, ponajprije u Dalmaciju. Naime, talijanski je pjesnik Giovanni Pascolli iz 19. stoljeća opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji padaju u to doba sljedećih stihovima:

– San Lorenzo, io lo so perché tanto

di stelle per l’aria tranquilla

arde e cade, perché si gran pianto

nel concavo cielo sfavilla…

Organizirana astronomska motrenja održat će se u Daruvaru, Fužinama, Koprivnici, Križevcima, Lošinju, Ogulinu, Poreču, Rijeci, Splitu, Stražinecu, Zadru (Privlaci). Detaljne programe možete pronaći ovdje.
FOTO: UNSPLASH