LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PRAVILA SU NUŽNA

Prijenos uživo na TikToku tijekom nastave postao je pravi problem – kako tome stati na kraj?

Učenice uhvaćene na djelu, njihov live stream na TikToku vidio je prosvjetar druge škole.

Učenice uhvaćene na djelu, njihov live stream na TikToku vidio je prosvjetar druge škole.

Prijenos uživo, poznatiji kao live stream, sve je češći oblik stvaranja sadržaja na TikToku, što ne bi predstavljalo nikakav problem kada bi ga učenici koristili u svoje privatno vrijeme. No, neki su uhvaćeni u snimanju za vrijeme nastave, piše Jutarnji.

Da se iz zadnje klupe može raditi svašta, pokazale su učenice jedne zagrebačke srednje škole proteklog tjedna – snimale su prijenos uživo na Tiktoku dok je profesorica ispitivala druge učenike. Međutim, djevojke su uhvaćene na djelu, ali ne uživo, nego je njihov video uočio prosvjetar druge škole te je uputio dobronamjernu dojavu putem Facebook stranice popularne nastavničke grupe.
 

„Jeste li svjesni da je sve učestalija pojava live prijenosa iz učionice na TikToku? Upravo se prenosi sat iz Prve ekonomske, profesorica ispituje dok curke u zadnjoj klupi snimaju… Eto, ako ima kolega iz te škole, prijateljska dojava.“ – stoji u poruci objavljenoj u dotičnoj FB grupi.


Situaciju je komentirao i ravnatelj Prve ekonomske škole, Nenad Travar.
 

„Dok je ispitivala učenike, profesorica nije uočila da je djevojke snimaju i prenose ‘live‘. Kada je shvatila što se dogodilo, bila je iznenađena. Razgovarali smo s učenicama i njihovim roditeljima, slijede svakako pedagoške mjere. Ne vjerujem da će biti rigorozne, ipak su to djeca koja bi iz svega trebala izvući poruku.“ – rekao je Travar za Jutarnji.
 

Traže se konkretnije odredbe


Korištenje mobitela u školama nije zabranjeno konkretnim dokumentom ili zakonom, zbog čega se škole nerijetko pronađu u ovakvim situacijama. Prema ravnatelju, u kućnom redu škole postoji odredba koja brani korištenje mobitela za vrijeme nastave, ali to nisu, kako kaže, slova uklesana u kamen.

Pretjeranu pomoć škole nisu dobile ni od Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje je odluku o korištenju mobitela odlučilo ostaviti školama.
 

„Svaka škola donosi svoj kućni red u kojemu su propisana pravila i obveze ponašanja u školi, kao i kazne za kršenje tih pravila. Svojim kućnim redom škole propisuju da je učenicima zabranjeno slikanje, snimanje i objavljivanje snimaka ili slika bez dozvole ravnatelja.“ – rekli su iz MZO-a prema Jutarnjem.
 

Roditelji ne podržavaju 


Podrške nema ni od roditelja, naime one škole koje su učenicima naložile da prije sata stavljaju mobitele u kutije ili na odvojene stolove, suočile su se s nezadovoljnim roditeljima.
Posebno se ističe slučaj iz Srednje škole Bjelovar koja od prošle školske godine prakticira odlaganje učeničkih mobitela u kutije. Međutim, jedan od roditelja se požalio na takvu praksu te čak upitao Zavod za javno zdravstvo je li higijenski da se mobiteli dodiruju.
Iz Zavoda su rekli da to nije higijenski, a od tada se mobiteli stavljaju na odvojeni stol.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA