LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Ne” pecanju na plažama!

Prijatelji životinja dizajnirali ploče kojima potiču na poštivanje stanovnika mora

Udruga Prijatelji životinja i ove godine u sklopu kampanje Poštujmo naše more poziva na obraćanje pažnje na životinje u moru te na sprečavanje pecanja na plažama.

Udruga Prijatelji životinja i ove godine u sklopu kampanje Poštujmo naše more poziva na obraćanje pažnje na životinje u moru te na sprečavanje pecanja na plažama.

Udruga Prijatelji životinja u sklopu kampanje Poštujmo naše mora pozivaju sve da ne pecaju na plažama te da paze na stanovnike mora. 

U sklopu te kampanje, koja traje od 2018. godine u suradnji s europskom krovnom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals, održano je niz aktivnosti kako bi se educiralo građane Hrvatske i turiste o poštovanju našega mora i života u njemu. Te aktivnosti, kako navode iz Udruge, obuhvatile su srednje ugostiteljske škole u Hrvatskoj, hotele, hostele, cateringe, restorane, trgovačke lance i trgovine, gradove i općine, knjižnice, medije koji objavljuju recepte s biljnim jelima na svojim portalima, neke od međunarodnih filmskih festivala, a u sklopu kampanje objavljeni su edukativni jumbo plakati, riblja kuharica s veganskim receptima Zelena jela za plavo more te tri animirana filma o zaštiti životinja u moru, s ribom Jadranom u glavnoj ulozi.
– Jedan od problema koji se želio istaknuti u ovoj kampanji jesu mučni prizori pecanja uz obalu u vrijeme turističke sezone te ribe i ostale morske životinje koje polako umiru na suncu na našim plažama i obalama. Ne treba smetnuti s uma i sigurnost kupača i plivača koji se znaju uplesti ili zakvačiti za udice tijekom plivanja i ronjenja. To je nešto što se može i mora promijeniti.
Dizajnirali su ploče s natpisom Poštujmo život u moru kako bi priobalnim lokalnim zajednicama ponudili da ih postave na plažama kao upozorenje mještanima, ali i domaćim i stranim turistima, zbog čega su iste napisane i na engleskom jeziku. Udruga je ove godine nastojala potaknuti na strožu kontrolu i edukaciju kako bi svi bili upoznati s informacijom da je pecanje zabranjeno, odnosno da se na Jadranu ne smije loviti bez posebne dozvole koju izdaje Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Udruga „Prijatelji životinja“ savjetuje kako pomoći smanjenju napuštenih životinja


FOTO: Prijatelji životinja

Jedna od općina koja se odazvala inicijativi jest Općina Gradac koja je tim potezom postala dobar primjer ostalim općinama i gradovima na Jadranu. Prijatelji životinja nadaju se daljnjem odazivu lokalnih zajednica i pozivaju građane da sami djeluju na način da upozoravaju turiste koji pecaju ili izvlače životinje iz mora. 
– Tim uglednih ekologa i ekonomista još 2006. godine upozorio je da će ribarstvo doživjeti potpuni kolaps jer će život u moru nestati do 2048. godine ako se nešto bitno ne promijeni u načinu postupanja prema svim oceanskim životinjskim vrstama. Jadransko more u izravnoj je opasnosti od izumiranja zbog pretjeranog izlova riba, klimatskih promjena, ali i zagađenja i sve intenzivnijeg turizma. Istraživanje objavljeno 2017. godine u časopisu Scientific Reports upozorava: Budući da se očekuje povećani utjecaj klimatskih promjena i pritisak ribarstva u Sredozemnome moru, postoji ozbiljan rizik da bi to moglo gurnuti sustav do točke s koje nema povratka. – navode Prijatelji životinja. 
Više informacija o natpisnim pločama i samoj kampanji Poštujmo naše more te edukativni animirani filmovi mogu se pronaći na poveznici.
FOTO: PRIJATELJI ŽIVOTINJA