LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tužna vijest

Preminuo profesor Ognjen Čaldarović: „Filozofski fakultet ostaje bez divnog kolege i čovjeka”

Dobitnik je najviših priznanja struke poput priznanja Rudi Supek Hrvatskog sociološkog društva za 2019. godinu i dobitnik Povelje Filozofskog fakulteta 2017. godine.

Dobitnik je najviših priznanja struke poput priznanja Rudi Supek Hrvatskog sociološkog društva za 2019. godinu i dobitnik Povelje Filozofskog fakulteta 2017. godine.

Prof. emer. dr. sc. Ognjen Čaldarović, jedan od najistaknutijih hrvatskih sociologa, preminuo je u 75. godini, obavijestili su danas s njegovog matičnog, Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Kako stoji na stranicama Hrvatskog sociološkog društva, dr. sc. Ognjen Čaldarović rođen je 2. kolovoza 1947. g., a 1966. godine upisuje studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, grupe sociologiju i filozofiju. 1971. g. je diplomirao i 1972. g. upisao Poslijediplomski studij iz sociologije koji završava 1977. obranom magistarskog rada teme iz urbane sociologije. 1980. g. je doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu također s temom iz urbane sociologije.

Bio je jedan od najplodnijih hrvatskih sociologa – objavio je ukupno 13 znanstvenih autorskih knjiga, u koautorstvu 7 znanstvenih knjiga, a uredio 12 znanstvenih knjiga. Također, objavio je ukupno 62 poglavlja u knjigama i zbornicima, 106 radova u znanstvenim i stručnim domaćim i stranim časopisima, 62 istraživačke publikacije o provedenim istraživanjima, te 15 ostalih radova – prijevoda, recenzija i osvrta.

Kako ističu s Filozofskog fakulteta, predavao je čitavom nizu generacija brojne temeljene kolegije, od sociološke teorije i urbane sociologije do sociologije vremena i sociologije rizika, mentorirao je nebrojene diplomske, magistarske, specijalističke i doktorske radove te je bio autor brojnih knjiga, znanstvenih i stručnih radova.

Dobitnik je najviših priznanja struke poput priznanja Rudi Supek Hrvatskog sociološkog društva za 2019. godinu i dobitnik Povelje Filozofskog fakulteta 2017. godine, koja je najviše javno priznanje koje se dodjeljuje za posebne uspjehe na unapređenju znanstvenoga i nastavnoga rada, za izvanredan doprinos u humanističkim i društvenim znanostima i širenju ugleda Fakulteta te promicanju humanističke misli, a dodjeljuje se istaknutim znanstvenicima i nastavnicima Fakulteta kao nagrada za životno djelo.

– Odlaskom profesora Ognjena Čaldarovića Filozofski fakultet ostaje bez divnog kolege i čovjeka. Dragog profesora sačuvat ćemo u trajnom sjećanju. – napisali su s Filozofskog fakulteta.

FOTO: UNSPLASH