LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tužne vijesti

Preminuo je Ivan Habdija, nekadašnji dekan zagrebačkog PMF-a i istaknuti znanstvenik

Profesor Habdija zasigurno će ostati u trajnom sjećanju brojnim prirodoslovacima, posebno biolozima i članovima laboratorija, koje je mentorirao i s kojima je surađivao dugi niz godina.

Profesor Habdija zasigurno će ostati u trajnom sjećanju brojnim prirodoslovacima, posebno biolozima i članovima laboratorija, koje je mentorirao i s kojima je surađivao dugi niz godina.

Kako stoji na stranici zagrebačkog PMF-a, dana 28. siječnja 2023. godine preminuo je professor emeritus Ivan Habdija, jedan od začetnika modernih ekoloških istraživanja slatkovodnih ekosustava u Hrvatskoj.

Profesora Habdija ostat će zapamčen kao znanstvenik koji je uvijek promovirao razvoj modernih bioloških istraživanja. Prof. dr. sc. Ivan Habdija bio je na čelnim funkcijama predstojnika Zoologijskog zavoda, pročelnika Biološkog odsjeka, prodekana i dekana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, nesebično se zalažući svojim radom za ustanovu u kojoj je proveo radni vijek.

Profesor Habdija rođen je 7. srpnja 1945. u Gornjim Plavnicama kraj Bjelovara. Gimnaziju je završio u Bjelovaru 1963. godine. Diplomirao je biologiju 1967. na Prirodoslovno- matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i magistrirao 1969. Godinu dana kasnije zaposlio se u Federal Institute of Hydrobiology u Koblenzu (Njemačka). Doktorat iz biologije stekao je 1975., a docentom postaje 1977. godine. Za izvanrednog profesora izabran je 1983., a od 1986. do umirovljenja djeluje kao redoviti profesor zoologije na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Znanstveno- istraživačku karijeru započeo je istraživanjem utjecaja otpadnih tvari na strukturu i raspored biocenoza u malim tekućicama. Rezultate je elaborirao u drugoj doktorskoj disertaciji iz biotehničkih znanosti 1989. godine. Nakon 1990. bavio se istraživanjima entropije akvatičkih biocenoza, njihove funkcionalne organizacije i protoka energije u njihovoj hranidbenoj mreži. Znanstvena postignuća izlagao je na mnogim međunarodnim znanstvenim kongresima i konferencijama u Europi i Americi. Napisao je nekoliko sveučilišnih udžbenika i objavio više od 100 znanstvenih priloga u znanstvenim časopisima. Dobitnik je državne nagrade ˝Ruđer Bošković˝ za znanstvena dostignuća i otkrića u prirodnim znanostima 1999. godine - stoji u biografiji preminulog profesora i nekadašnjeg dekana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Profesor Habdija zasigurno će ostati u trajnom sjećanju brojnim prirodoslovcima, posebno biolozima i članovima laboratorija koje je mentorirao i s kojima je surađivao dugi niz godina.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA