LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tužna vijest

Preminula Mira Muhoberac, hrvatska dramaturginja, kazališna kritičarka i profesorica

Najdulje nastavničko iskustvo stekla je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojem je predavala više od četrdeset kolegija.

Najdulje nastavničko iskustvo stekla je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojem je predavala više od četrdeset kolegija.

Ugledna dramaturginja, redateljica, teatrologinje i profesorica na kroatistici Mira Muhoberac preminula je u srijedu u Zagrebu. 

Djelovala je kao znanstvenica, sveučilišna nastavnica, dramaturginja, komparatistkinja i kroatistica. Završila je poslijediplomski studij iz teorije književnosti i doktorski studij iz hrvatske kulture, dramaturgije i teatrologije na Sveučilištu u Zagrebu i Karlovu sveučilištu u Pragu.

Mira Muhoberac djelovala je i kao slobodna samostalna umjetnica (dramaturgija, režija, kazališna kritika), samostalna znanstvenica i spisateljica (teatrologija, kroatistika, komparatistika, književnost), profesorica i predavačica.

Najdulje nastavničko iskustvo stekla je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je, na Odsjeku za kroatistiku i na Croaticumu, predavala više od četrdeset kolegija iz područja teorije književnosti, starije hrvatske književnosti, teatrologije i scenske umjetnosti, dramaturgije, medijske kulture, svjetske književnosti, suvremene književnosti, hrvatskoga jezika, suvremene drame i kazališta, metodike nastave hrvatskoga jezika i književnosti, hrvatske kulture...

U povodu odlaska ugledne umjetnice, znanstvenice i profesorice, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno ime, a njeno pismo prenosimo u cijelosti: 

– Od najmlađih dana zavedena kazališnom čarolijom u svojem rodnom Dubrovniku, ispunjavala je teatarski prostor kao dramaturginja, unoseći posebnu energiju u sve čime se bavila. Njeno djelovanje u kazalištima i na festivalima uvijek je bilo posebno zapaženo, a svoju zavidnu erudiciju prenosila je na generacije studenata, ponajviše na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ali i drugim fakultetima u Hrvatskoj i inozemstvu. Široko obrazovanje omogućilo joj je duboko sagledanje hrvatskog i svjetskog kazališta, a svaki susret s Mirom Muhoberac bio je poseban privilegij, i u profesionalnom i u osobnom smislu.

Njezina neumorna radna energija vidljiva je i iz opusa knjiga koje je priredila te časopisa, novina i publikacija kojima je bila urednicom, kao i radijskim i televizijskim emisijama, a predsjedala je nebrojenim žirijima u području kazališne umjetnosti.

Brojne kazališne, znanstvene i stručne nagrade samo su dio dokaza o značaju njenoga rada, a sve književne i kazališne kritike, osvrti i eseji te sva njena djela koja ostaju iza nje trajno će nas podsjećati na mjesto koje zaslužuje u hrvatskom  kulturnom i kazališnom prostoru. 

Neizmjernu prazninu koja ostaje Mirinim preranim odlaskom osjećat će najviše njena obitelj i prijatelji, kolegice i kolege iz brojnih strukovnih udruga kojima je pripadala, generacije studenata kojima je predano i nesebično dijelila svoje znanje, a nama u Ministarstvu, osim kao iznimna stručnjakinja i plemenita osoba, nedostajat će i kao članica Kulturnog Vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti.

FOTO: FACEBOOK | NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA