LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tužna vijest

Preminula Lana Prager, djevojka koja je promijenila obrazovanje u Hrvatskoj

Zbog njezine je priče promijenjen Zakon o srednjem školstvu.

Zbog njezine je priče promijenjen Zakon o srednjem školstvu.

Preminula je Lana Prager, djevojka koja je promijenila obrazovanje u Hrvatskoj. Naime, zbog njezine je priče promijenjen Zakon o srednjem školstvu te je svim učenicima koji zbog svoje bolesti ne mogu pohađati srednju školu omogućeno školovanje od kuće, prenosi Dnevnik.hr

Lana Prager od osme je godine bila u kolicima jer je bolovala od rijetke genetske bolesti okoštavanja mišića i vezivnog tkiva. Prva je učenica koja je iskoristila pravo školovanja od kuće i s odličnim je uspjehom završila gimnaziju.

Nakon toga, nastavila je obrazovanje i postala inženjerka grafičke tehnologije te je diplomirala kao jedna od najbolji studentica u generaciji.

– Upoznala sam je kad je završavala osnovnu školu i po tadašnjem zakonu nije mogla nastaviti školovanje. Ali, Lana i njezina mama na to nisu pristale. Zajedno smo mijenjale zakone, pomicale granice. Bila je jedina osoba u Hrvatskoj koja je završila fakultet iz svog doma – napisala je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same na svom Facebook profilu.

 
FOTO: UNSPLASH