LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u Hrvatskoj

Predstavljene nove mjere Stožera civilne zaštite, stupaju na snagu od ponedjeljka

Nove mjere prvenstveno se odnose na smanjenje broja osoba koje smiju biti na javnim okupljanjima.

Nove mjere prvenstveno se odnose na smanjenje broja osoba koje smiju biti na javnim okupljanjima.

Brojevi novozaraženih u zadnjih nekoliko značajno su se povećali u odnosu na prethodne tjedne. U posljednja 24 sata zabilježeno je 3911 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 38 666. Testirane su 9 062 osobe, što znači da je udio pozitivnih 43%
 
VEZANO: Ministar Fuchs: Škola kreće uživo, procijepljenost u obrazovanju bitno bolja

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak uoči početka drugog polugodišta u ponedjeljak te vezano za pogoršanje epidemiološke situacije predstavili su nove pooštrene mjere koje stupaju na snagu od ponedjeljka.

– Istaknuo bih da smo posljednjih dana u intenzivnih kontaktima sa županijskim stožerima, posebno sa županijama u kojima je zabilježen najveći rast infekcija. U skladu s njihovim preporukama i zajedničkim promišljanjem došli smo do rješenja koja će stupiti na snagu u ponedjeljak. Ovisno o razvoju situacije, to nije samo broj novozaraženih već ćemo vidjeti kakav će biti pritisak na zdravstveni sustav, ali i praćenje onog što se objavljuje u znanstvenom smislu kao i iskustva drugih zemalja, te ovisno o tome možemo odluke mijenjati i ranije. – rekao je ministar. 

U sklopu novih mjera smanjit će se broj osoba koje smiju biti na javnim okupljanjima, kako na otvorenom, tako i na zatvorenom s COVID-potvrdama. 

– Zabranila bi se javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba, okupljanja s COVID-potvrdama uz suglasnost lokalnih stožera više neće biti moguća uz neograničen broj osoba nego bi se on ograničio na 200. Također, zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima s više od 25 osoba, a ne više od 50 kako je bilo ranije. Naravno, kad govorimo o okupljanjima uz obvezno predočenje COVID-potvrda i uz suglasnost lokalnih stožera, također neće biti moguća s neograničenim brojem osoba nego sa 100. Privatne svečanosti ograničili bi na 20 osoba, neka na 30 uz izuzetak za privatne svečanosti na kojima bi svi imali COVID-potvrde na kojima bi moglo biti 50 osoba. 

Neće se skraćivati radno vrijeme ugostiteljskih objekata, no intenzivnije će se kontrolirati najvažnije preporuke HZJZ-a: ograničenje broja gostiju, održavanje razmaka od metar i pol, korištenje maski dok se ne sjedi i ne konzumira piće i jelo, dezinficiranje prostora, prozračivanje.

– Ne razmišljamo o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata. Želimo bolju kontrolu mjera koje je donio HZJZ, te preporuke su poznate svima. Svatko se, nakon dvije godine otkako smo proglasili epidemiju, zna kako treba ponašati da bi se zaštitio, kako i što treba činiti da bi se spriječilo da ljudi obolijevaju. To je cijepljenje, treća doza, oni koji se nisu cijepili trebali bi se hitno početi cijepiti zbog vlastitnog zdravlja. Vidimo analize iz svijeta, svi koji su se cijepili zapravo imaju i pod ovakvim uvjetima kad brojevi rapidno rastu, imaju stabilnu situaciju. Očito je sve više dokaza da ako je netko cijepljen ima daleko manju šansu da teže oboli. – dodao je Božinović.

Uz to, smanjit će se broj gledatelja na sportskim utakmicama, kako na otvorenom, tako i na zatvorenom. 

– Ograničio bi se broj gledatelja na sportskim natjecanjima, na kojima uz posjedovanje COVID-potvrda mogu biti prisutni i gledatelji. Što se tiče zatvorenih prostora u sportskim objektima moglo bi biti popunjeno najviše 20 posto tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine. – objasnio je ministar Božinović.

Maske su, bez obzira na COVID-potvrdu, obavezne na vjerskim obredima, na umjetničkim izvedbama, na kino projekcijama i izložbama u muzejima i galerijama te sjednicama predstavničkih tijela. 

– Također, pojačala bi se uporaba maski te bi bila obveza bez obzira na posjedovanje COVID-potvrde i na vjerskim obredima, na umjetničkim izvedbama, na kino projekcijama i izložbama u muzejima i galerijama, te sjednicama predstavničkih tijela. Treća vrsta mjera odnosi se na obvezu za poslodavce da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće.  Time smo motivirani kad govorimo o državnom i javnom sektoru kako bi se pružila usluga građanima i smanjila pokretljivost. Glavni cilj je usporavanje, nije realno govoriti o tome da se s mjerama može spriječiti širenje omikron-varijente. Činit ćemo sve kako bi usporili širenje i time dali prostor zdravstvenom osoblju da se organiziraju i da svi koji trebaju dobiju zdravstvenu zaštitu. – rekao je ministar Davor Božinović.

FOTO: UNSPLASH