LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kineziološki fakultet

Predsjednik Milanović razgovarao s organizatorima sportsko-edukativnog projekta „Aktivna Hrvatska”

Govoreći o problemu pretilosti mladih, naveli su da je panel Kineziološkog fakulteta iz Zagreba o pretilosti djece i mladih otkrio zabrinjavajuće podatke kada je u pitanju njihova prekomjerna tjelesna težina.

Govoreći o problemu pretilosti mladih, naveli su da je panel Kineziološkog fakulteta iz Zagreba o pretilosti djece i mladih otkrio zabrinjavajuće podatke kada je u pitanju njihova prekomjerna tjelesna težina.

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s vodstvom Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predstavnicima projekta Aktivna Hrvatska, koji se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike.

Predstavnici Kineziološkog fakulteta, predvođeni dekanom prof. dr. sc. Marijem Baićem, na sastanku su kazali da novo vodstvo Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu među ciljevima svog djelovanja ima daljnje jačanje svijesti o važnosti tjelesne i zdravstvene kulture u sustavu odgoja i obrazovanja, a posebice zbog činjenice što djeca u Hrvatskoj imaju izražen problem pretilosti.

Govoreći o problemu pretilosti mladih, naveli su da je panel Kineziološkog fakulteta iz Zagreba o pretilosti djece i mladih otkrio zabrinjavajuće podatke kada je u pitanju njihova prekomjerna tjelesna težina. Naime, Hrvatska je sedma zemlja po pretilosti mladih među 39 država Europe, a zabrinjavajuće je da prvih sedam mjesta drže zemlje Mediterana. Čak 42 posto dječaka koji žive uz more je pretilo, a djevojčice s Mediterana također su prve po pretilosti.
 
 U tom smislu, izaslanici KIF-a predstavili su vodeći hrvatski sportsko-edukativni projekt Aktivna Hrvatska koji je pokrenut 2012. godine s ciljem promicanja kulture zdravog i aktivnog života. Tijekom 10 godina projekta obiđeno je više od 100 gradova i općina diljem Hrvatske, uz više od 3800 objava u medijima s podacima, edukativnim porukama te poticanjem na bavljenje redovnom tjelesnom aktivnošću. Kao glavni cilj projekta u 2023. godini istaknuta je briga o mladima, s posebnim naglaskom na pretilost djece i mladih jer prema posljednjim podacima čak 35 posto osmogodišnjaka u Hrvatskoj živi s prekomjernom tjelesnom težinom.

FOTO: PIXABAY