LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istražni zatvor

Pravobraniteljica za djecu: „Za maloljetnika je to strašno“

Maloljetnike u istražnom zatvoru čeka niz problema – nemaju pravo na rad i poduku, ne postoji zaseban odjel za njihovo liječenje u Zatvorskoj bolnici i drugi.

Maloljetnike u istražnom zatvoru čeka niz problema – nemaju pravo na rad i poduku, ne postoji zaseban odjel za njihovo liječenje u Zatvorskoj bolnici i drugi.

Osim što je iskustvo boravka u istražnom zatvoru samo po sebi strašno, maloljetnike koji tamo završe očekuju i drugi problemi s kojima će se morati suočiti. Za njih nije osigurano pravo na rad i poduku, imaju smještaj u posebnim jedinicama koje se nalaze u zatvorima, ali još uvijek nemaju zaseban odjel u Zatvorskoj bolnici za liječenje, piše Hina.
 

Broj maloljetnika koji se tamo nađu nije malen


Prošle godine u istražnom zatvoru završilo je 37 maloljetnika, a ukupno je boravilo 41. Najčešće tamo borave kratko, ali ima i slučajeva u kojima se taj boravak produžio na znatno duže – godinu dana, osam mjeseci i 15-ak dana.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović, u razgovoru s Hinom ispričala je da na dugotrajnost istražnog zatvora najčešće utječe priroda kaznenog djela, pa ako se radi o teškom djelu, primjerice ubojstvu, dokazni postupci i vještačenja znaju potrajati dugo.
 

 „Za maloljetnika je to strašno“, rekla je Vladović i nadodala da se oni tamo susreću s nizom problema.
 

Nemaju pravo na rad i poduku


Savjetnica je objasnila da oni koji borave u istražnom zatvoru kratko vrijeme po izlasku mogu nastaviti redovno obrazovanje, ali da oni koji borave tamo duže nisu obuhvaćeni obrazovanjem, što predstavlja veliki problem.

Osim toga, za maloljetnike su osigurane posebne jedinice, ali ne i poseban odjel za liječenje u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, unatoč tome što ga je zakon predvidio. Upozorila je i da su do prije dvije godine, maloljetnici u toj bolnici ležali zajedno u sobi, jedni pored drugih.
 

 „Te posebne jedinice su obične sobe, kakve imaju i punoljetni pritvorenici i nisu prilagođene boravku mladih ljudi“, rekla je Vladović za Hinu.


Za ovaj problem krivi financije zbog kojih se kako kaže, stanje godinama ne mijenja. Ipak, intervencija Ureda pravobraniteljice rezultirala je poboljšanjem – maloljetnici su za liječenje dobili zasebnu sobu i donekle oplemenjen prostor. No, od posebnog odjela za sada ništa.
 

„Novci planirani za to prenamijenjeni su i za sada postoji samo ta soba.“ – napomenula je za Hinu.

 

Maloljetnički zatvor


Unatoč tome što se u istražnom zatvoru lani našlo 40-ak maloljetnika, već godinama niti jedan maloljetnik nije završio u maloljetničkom zatvoru. Vladović je objasnila da maloljetnici vrlo rijetko izvršavaju zatvorsku kaznu jer u zatvor mogu biti upućeni samo za kaznena djela koja su počinili stariji od 16 godina, al i dok se postupak završi i uputi ih se u maloljetnički zatvor, oni već navrše 18. godina.
 

Odgojni zavodi u Turopolju i Požegi


U ovim zavodima je nešto drugačija priča – prošle godine je u zavode u Turopolju i Požegi upućeno 34 maloljetnika i maloljetnica, a broj onih koji su izvršavali odgojnu mjeru bio je 74.

Važno je istaknuti da na račun tih zavoda u ured pravobraniteljice stižu pritužbe od roditelja, ali i maloljetnika/ica. Najčešće se žale na postupanje pravosudne policije – da ih se vezuje, primjenjuje fizičko nasilje, ali i da ih se liječniku ili na raspravu vodi u odori. 

Savjetnica je rekla da Ured redovito traži očitovanja institucija što se dogodilo, a posebno provjerava pritužbe na nasilje policije ili neprihvatljivo ponašanje djelatnika, ali kaže da u većini slučajeva te pritužbe nisu osnovane, a da je njihov broj prošle godine bio zanemariv, samo jedna do dvije.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA