LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sloboda izražavanja ili nepoštovanje?

Pravilnik o odijevanju u osnovnim školama – ne tolerira se šminkanje i lakiranje noktiju?

Neke riječke osnovne škole uvode pravilnik o odijevanju – neprimjereni natpisi na odjeći, prekratke hlače, bojenje kose, šminkanje i drugo.

Neke riječke osnovne škole uvode pravilnik o odijevanju – neprimjereni natpisi na odjeći, prekratke hlače, bojenje kose, šminkanje i drugo.

Gdje je granica između slobode izražavanja i kršenja pravila? Djecu treba poticati na kreativnost, ali to ne smije biti neprimjereno. A što se smatra neprimjerenim – obojena kosa, nalakirani nokti, prosti natpisi na odjeći, odjeća neprimjerene duljine? Nekoliko osnovnih škola u Rijeci odlučilo je točno definirati školska pravila koja se moraju poštovati, piše Novi list.

Najveća riječka škola,  Srdoči, prošle je godine revidirala kućni red, što je potaknulo brojne druge škole u tom području da ove godine naprave sličnu stvar.

Ljetne vrućine kao problem.
 

To su djeca, a ne strojevi


Školske učionice koje nemaju klimu i nisu takva rijetkost, a kako da se onda učenici nose s time nego da nose kratku odjeću? Ravnatelj OŠ Srdoči, Ivan Vukić za Novi list je objasnio kako to izgleda u lipnju.

Uvijek je najgore zadnja dva tjedna nastave. Ovog smo lipnja imali situaciju da smo u »raciji« zaplijenili od 10 do 15 pištolja i pušaka na vodu. Bilo je vruće i učenici su se polijevali vodom. Međutim, škola je život. To su djeca, a ne strojevi i moramo ih razumjeti, ali ipak neke su stvari nedopustive. Imali smo slučajeve da učenik dođe s potpuno neprimjerenim natpisom na majici. Djevojčice pak u prekratkim hlačicama i majicama, a jedna je učenica obojila kosu i njena majka u tome nije vidjela nikakav problem. – rekao je Vukić.

 

Što s mobitelima?


Prema kućnom redu ove osnovne škole, oduzeti mobiteli završavaju u stručnoj službi škole i po njih dolaze roditelji, a oduzimanje mobitela evidentira se u pedagoškoj dokumentaciji.
 

 Ne toleriramo ni šminkanje


Ravnatelj OŠ Kozala Mladen Župan za Novi list podijelio je kakva je situacija u toj školi.
 

Imamo u planu ove školske godine uvesti pravilnik o odijevanju, jer pokazala se potreba za tim. Učenicima zna svašta pisati na majicama, ako stanuje blizu pošaljemo ga kući da se preodjene. Ne toleriramo ni šminkanje, lakiranje noktiju, ali još nemamo potrebe uvoditi posebna pravila i oko toga. – objasnio je župan.


Točno definiranje dozvoljene duljine odjeće i nedopustivih natpisa, ali i korištenje mobitela, samo su neke od stavki kućnog reda. U školama je zabranjeno i klađenje, donošenje karti, konzumacija alkohola, pušenje i slično.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA