LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nikad gora komunikacija političara

PR-ovci političku komunikaciju u Hrvatskoj proglasili „Antikomunikacijom 2023. godine”

Članovi HUOJ-a tijekom prošle su godine u Hrvatskoj, uz političku komunikaciju, uočili još dva slučaja izrazito loše komunikacije: „molitelje” na Trgu bana Jelačića i promidžbenu kampanju trgovačkog centra Westgate.

Članovi HUOJ-a tijekom prošle su godine u Hrvatskoj, uz političku komunikaciju, uočili još dva slučaja izrazito loše komunikacije: „molitelje” na Trgu bana Jelačića i promidžbenu kampanju trgovačkog centra Westgate.

Na podjele u društvu, netoleranciju, međuljudske odnose i društvenu angažiranost građana utječu i političari svojim radom, ponašanjem, ali i komunikacijom. Istaknuli su to članovi žirija nagrade Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću proglašavajući neciviliziranu razinu političke komunikacije u Hrvatskoj Antikomunikacijom 2023. godine.

Komunikacijski stručnjaci smatraju da razina političke komunikacije u zemlji nikada nije bila niža.
 

„Komunikacija hrvatskih političara uglavnom je lišena sadržajne, argumentirane rasprave. Obilježena je konfliktima, prizemnim replikama i uvredama, a saborske rasprave nalikuju na jeftine reality programe“, istaknuo je Alan Bahorić, savjetnik za stratešku komunikaciju Hrvatske gospodarske komore i predsjednik žirija 17. Grand PRixa HUOJ-a.


Članovi tog žirija smatraju da zastupnici u novom sazivu Hrvatskog sabora i članovi nove Vlade trebaju podići razinu političke komunikacije.
 

„Povjerenje u Sabor, Vladu i političke stranke u Hrvatskoj je ispod prosjeka Europske unije i općenito među najnižima u Uniji. Tome nesumnjivo doprinosi neodgovoran i prizeman način komunikacije političkih aktera. Osim što doprinosi padu povjerenja u institucije, takav način komunikacije odbija dio birača od izlaska na izbore“, kazala je Marijana Grbeša Zenzerović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i članica žirija 17. Grand PRixa HUOJ-a.


Članovi HUOJ-a tijekom prošle su godine u Hrvatskoj uočili tri slučaja izrazito loše komunikacije. Uz političku komunikaciju tu su bile komunikacija „molitelja” na Trgu bana Jelačića u Zagrebu te promidžbena kampanja trgovačkog centra Westgate koja je uključivala seksizam. Većina glasova članova HUOJ-a koji su se uključili u izbor Antikomunikacije godine, odredila je da se ta nelaskava titula dodijeli političkoj komunikaciji.

U sklopu dodjele nagrade Grand PRix izabrat će se i Komunikator 2023. godine. Kandidati za tu nagradu su Let 3, Ida Prester, Toni Milun i postumno Marko Babić.

Nagrada za Komunikatora godine biti će dodijeljena na svečanosti Grand PRixa u ponedjeljak 22. travnja 2024. godine u Ludoj kući u Zagrebu.
FOTO: STUDENTSKI.HR ILUSTRACIJA