LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u školstvu

Poznato koje su sankcije za nastavnike koji se odbiju testirati

Nastavnici koji odbiju predočiti COVID-potvrdu dobit će dva upozorenja.

Nastavnici koji odbiju predočiti COVID-potvrdu dobit će dva upozorenja.

Uprava za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja poslala je na adrese svih ravnatelja škola prijedlog mogućih koraka u slučajevima kršenja odluke Stožera o obaveznoj COVID-potvrdi za djelatnike.

Kako prenosi Jutarnji, postupak je Ministarstvo sročilo kroz dva prijedloga, prvog i drugog upozorenja zaposleniku koji nije predočio potrebne potvrde ili je bez njih ušao u školu.

Kako stoji u dopisu Ministarstva ravnateljima, prosvjetarima koji krše odluku Stožera ravnatelj treba e-mailom poslati prvo upozorenje u kojemu obavještava djelatnika da žurno dostavi potvrdu ili test.

– Prema odluci Stožera, u slučaju kršenja sigurnosne mjere, zaposlenici nisu u mogućnosti ulaziti niti boraviti u službenim prostorijama škole. Sukladno evidenciji koja se vodi kod poslodavca, u protekla dva dana niste dostavili ni predočiti niti jedan od gore navedenih dokaza, slijedom čega Vas, kao poslodavac, pozivam da potvrde žurno dostavite u roku od narednih pet dana. Ako isto ne učinite bit ćemo primorani postupiti skladno članku 116. Zakona o radu. – stoji u odluci.

Riječ je o članku koji definira uvjete za izvanredni otkaz ugovora o radu zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice.

Ako zaposlenik ne odgovori na traženo, slijedi, po prijedlogu Ministarstva, drugo upozorenje. Ono stiže nakon što zaposlenik sedam dana nije predočio potvrdu ili nalaz testa niti je svoj izostanak s nastave opravdao drugim odgovarajućim načinom. U drugome upozorenju ravnatelj škole izriče upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza ugovoru o radu. Ravnatelj u istom upozorenju poziva djelatnika na očitovanje.

FOTO: UNSPLASH