LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ODLUKA O ODABRANIM ŠKOLAMA

Poznate su škole koje ulaze u eksperimentalni program cjelodnevne škole, stižu novi predmeti i drugačije satnice postojećih

Poznate su škole koje će se uključiti u program cjelodnevne škole, prema kojoj će svi učenici razredne nastave u školi boraviti do 14 sati, dok će učenici predmetne nastave ostajati u prosjeku do 15 sati, ovisno o rasporedu.

Poznate su škole koje će se uključiti u program cjelodnevne škole, prema kojoj će svi učenici razredne nastave u školi boraviti do 14 sati, dok će učenici predmetne nastave ostajati u prosjeku do 15 sati, ovisno o rasporedu.

Eksperimentalni program "Osnovna škola kao cjelodnevna škola - Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja" ulazi u novu fazu implementacije, nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo Odluku o odabranim osnovnim školama koje će sudjelovati u ovom programu.

Program bi trebao unaprijediti kvalitetu osnovnog obrazovanja, a koliko je poznato model cjelodnevne škole sastoji se od četiri odgojno-obrazovna programa. Program A1 obuhvaća nacionalni kurikulum koji uključuje obaveznu i izbornu nastavu. A2, potpore, potpomognutog i obogaćenog učenja, namijenjen je pružanju dodatne podrške učenicima u njihovom obrazovnom napretku. B1 obuhvaća izvannastavne aktivnosti koje će obogatiti školski program, dok će B2 program uključivati izvanškolske aktivnosti koje će biti dostupne učenicima izvan redovnog školskog vremena.

Prema novom modelu, svi učenici će sudjelovati u programima A1 i A2 te će učenici razredne nastave tako u školi boraviti do 14 sati, dok će učenici predmetne nastave ostajati u prosjeku do 15 sati, ovisno o rasporedu.

Nakon obavezne nastave za sve učenike, dio učenika će sudjelovati u aktivnostima izbornih programa tijekom kojih će povećana satnica nekih predmeta, poput hrvatskog jezika i matematike od prvog do osmog razreda, likovnog i glazbenog od prvog do četvrtog razreda, tjelesnog od četvrtog razreda, geografije od petog razreda te tehničkog od šestog razreda. Također, bit će uvedeni i novi predmeti.

Kao alternativa vjeronauku, od prvog do osmog razreda uvodi se predmet Svijet i ja. Učenici od prvog do četvrtog razreda dobit će predmet Praktične vještine, koji će im omogućiti stjecanje praktičnih znanja i vještina za svakodnevni život. Dodatno, od prvog do osmog razreda uvodi se predmet Informacijske i digitalne kompetencije, s ciljem razvijanja vještina potrebnih za suvremeno digitalno doba. Predmet priroda i društvo u nižim razredima bit će podijeljen na dva predmeta - Društvo i zajednica te Prirodoslovlje, koje će učenici osnovnih škola slušati do šestog razreda.

Kako bi podržali provedbu eksperimentalnog programa, svi zaposlenici uključeni u eksperimentalne škole dobit će mjesečno povećanje osnovne plaće od 5 posto. Razrednici će također dobiti dodatak u iznosu od 5 posto, a predviđeni su i dodaci za nastavnike koji sudjeluju u programima A2 i B1.

Ukupni iznos dodataka na osnovnu plaću unutar eksperimentalnog programa može iznositi do 25 posto mjesečno, što predstavlja svojevrsno priznanje za angažman zaposlenika u provedbi programa.

Popis škola koje će se naći u programu možete pronaći ovdje.
FOTO: UNSPLASH