LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Javna nabava

Povijesni projekt u Zagrebu: „To je projekt koji nigdje u Hrvatskoj ne postoji”

Tomislav Tomašević predstavio je projekt zelene javne nabave, u kojem se nalazi 31 osnovna škola.

Tomislav Tomašević predstavio je projekt zelene javne nabave, u kojem se nalazi 31 osnovna škola.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević predstavio je u utorak projekt zelene javne nabave za gradske ustanove, pritom ga prozvavši povijesnim jer, kako kaže, Zagreb ga uvodi prvi u Hrvatskoj, a trebao bi obuhvaćati 31 osnovnu školu, za koje će se nabavljati niz namirnica: ekološka, sezonska i lokalno proizvedena hrana, piše Hina.
 


VEZANO: Premijer Andrej Plenković: „Nema više gladne djece u hrvatskim školama”


 

„To je projekt koji nigdje u Hrvatskoj ne postoji, Zagreb je prvi koji uvodi zelenu javnu nabavu u svoje javne ustanove. Projekt koji obuhvaća 31 osnovnu školu za koje ćemo nabavljati ekološki uzgojenu, sezonsku, lokalno proizvedenu hranu.” – rekao je Tomašević na konferenciji za novinare u Osnovnoj školi Voltino.

 

Velike promjene


Škola u kojoj je održana konferencija znatno je preuređena – u posljednjih godinu dana obnovljeni su kuhinja, sanitarni čvor i sportska dvorana, a u sve to uloženo je 1,4 milijuna eura.

Osim toga, Tomašević je na konferenciji za novinare, prema Hini, rekao da bi pilot-projekt trebao započeti u proljeće i trajati tri godine te će obuhvatiti oko 15 000 učenika. Istaknuo je činjenicu da je Vlada osigurala sredstva za uvođenje besplatnih obroka u svim školama u Hrvatskoj, ali ona su u Zagrebu uložena u unaprjeđenje kapaciteta školskih kuhinja, kako bi djeca imala besplatne tople obroke.
 

Ekološki uzgoj


Nadalje, Grad je uputio Javni poziv proizvođačima prošlog tjedna te se na njega mogu prijaviti do 29. siječnja. Procijenjena vrijednost iznosi oko 1,2 milijuna eura te se većinski odnosi na ekološki uzgojeno voće i povrće te proizvode od žitarica, jaja, orašaste plodove i razne namaze, med i tako dalje.

Tomašević je naglasio da će to biti hrana proizvedena u Hrvatskoj, ali će se prednost dati proizvođačima iz, kako kaže, zagrebačkog prstena.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA