LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaključci okruglog stola

„Potrebno je probuditi svijest u društvu o darovitoj djeci”

Na okruglom stolu u sklopu projekta PANDA raspravljalo se o metodama prepoznavanja darovitih učenika, kojih je u svijetu oko 3%, nastavnom sadržaju koji treba odgovarati njihovim potrebama, primjerima iz prakse te važnosti edukacije učitelja.

Na okruglom stolu u sklopu projekta PANDA raspravljalo se o metodama prepoznavanja darovitih učenika, kojih je u svijetu oko 3%, nastavnom sadržaju koji treba odgovarati njihovim potrebama, primjerima iz prakse te važnosti edukacije učitelja.

U organizaciji udruge Bioteka, u sklopu projekta PANDA, održan je okrugli stol pod nazivom Darovita djeca: potencijal koji može preobraziti Hrvatsku u suvremenije društvo. U raspravi posvećenoj obrazovanju darovite djece sudjelovali su stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom rada na području odgoja i obrazovanja: pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje mr. sc. Katarina Milković, prof., Ksenija Ranogajec Benaković, psihologinja udruge Vjetar u leđa i Dječjeg vrtića Mali princ, Kristina Duvnjak, profesorica biologije i voditeljica Biotekinih programa edukacije te Sara Šćurić, magistra primarnog obrazovanja i profesorica hrvatskog jezika. 


Vezano: U projekt PANDA mogu se uključiti studenti koji žele dijeliti entuzijazam prema prirodnim znanostima


Raspravljalo se o metodama prepoznavanja darovitih učenika, kojih je u svijetu oko 3%, nastavnom sadržaju koji treba odgovarati njihovim potrebama, primjerima iz prakse te važnosti edukacije učitelja za rad s darovitom djecom kako njihov razvoj ne bi ovisio o entuzijazmu pojedinaca.

– Škole su preopterećene administracijom, a trebale bi se fokusirati na kvalitetne edukatore. Potrebno je probuditi svijest u društvu o darovitoj djeci i učiteljima osigurati konkretnu, sustavnu i planiranu edukaciju kako bi znali kako pristupiti takvim učenicima. Budući da djeca najbolje uče kroz samostalne istraživačke procese, potrebna je široka suradnja stručnjaka iz različitih sektora kako bi djeca mogla kvalitetno učiti. – izjavila je Kristina Duvnjak.

Događaj je moderirala novinarka Irena Plejić Premec, a važnost ovakve rasprave naglasila je i mr. sc. Katarina Milković, prof.

 – Tijekom rasta i razvoja baš svakog djeteta silno je važna uloga i podrška obitelji te suradnja odgojitelja i učitelja, ali i stručnih suradnika, pedagoga, psihologa, defektologa, edukacijskih rehabilitatora, zdravstvenih voditelja, Agencije za odgoj i obrazovanje i organizacija civilnog društva. Osobno zagovaram povezanost vertikale – vrtić, osnovna i srednja škola. – izjavila je mr. sc. Katarina Milković, prof.

Upravo su vrtići prepoznati kao dobar primjer odgoja djece s ciljem poticanja kreativnosti te su se sudionice složile kako bi oni trebali biti primjer kako pružiti više pažnje takvom razvoju i u daljnjem obrazovanju djece. Također, naglašeno je kako civilne udruge mogu biti kvalitetan resurs za edukaciju.

Darovita djeca su djeca s posebnim potrebama, koja imaju najmanje podrške u odgojno-obrazovnom sustavu te se nadamo da će se situacija uskoro promijeniti. Potreban nam je plan rada s takvom djecom u okviru države, kao i sustavna edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika, slažu se psihologinja Ranogajec Benaković i učiteljica Šćurić.

FOTO: GRIZLI