LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
INTERNETSKA PREVARA

Policija upozorava na računalne prevare: žrtva je ostala bez 7 000 eura!

Muškarac je putem interneta htio kupiti igraću konzolu, ali su ga lopovi opalili po džepu.

Muškarac je putem interneta htio kupiti igraću konzolu, ali su ga lopovi opalili po džepu.

Sve je više računalnih prevara s velikim posljedicama, a plijen može postati bilo tko. Posljednji slučaj zabilježen je u Splitu gdje je muškarac ostao bez 7 000 eura, a samo je htio kupiti novu igraću konzolu.
 


VEZANO: HNB upozorava na prijevare: Pripazite na to kome se javljate!


 

 

Neočekivan poziv iz banke


Naime, splitska policija zaprimila je prijavu za kazneno djelo računalne prevare – muškarac je putem internetskog oglasnika pronašao igraću konzolu, stupio u kontakt s navodnim prodavačem te prema uputama putem linka upisao svoje osobne i bankovne podatke, piše Hina.
 

No, uslijedilo je neugodno iznenađenje. Djelatnici banke kontaktirali su s muškarcem te ga upozorili da je netko pokušao dignuti brzi kredit na njegovo ime, uz što je u nekoliko navrata s njegova računa isplaćeno više od 7 000 eura.
 

Prevarantima su potrebni ovi podaci
 

Iz policije izvještavaju da je prošle godine phishing bio najčešće kazneno djelo računalne prevare. Lopovi najčešće operiraju putem poveznica na internetsku stranicu koja izgleda kao one poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj, upozoravaju iz splitske policije.

Prevarantima je cilj doći do podataka bankovne kartice žrtve s kojima će raditi isplate, uključujući broj kartice i CVV broj – troznamenkasti kod na poleđini kartice.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA