LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ukazivanje na društvene probleme

Pokrenuta platforma Bitna.si na kojoj žene iznose svoja iskustva u javnom prostoru

Platforma bitna.si pokrenuta je kao nastavak kampanje #ženeujavnomprostoru u kojoj su žene na društvenim mrežama ispričale priče o seksualnom nasilju koje su doživjele u svim sferama javnog života. Na njoj je moguće pročitati iskustva žena i ispričati svoja.

Platforma bitna.si pokrenuta je kao nastavak kampanje #ženeujavnomprostoru u kojoj su žene na društvenim mrežama ispričale priče o seksualnom nasilju koje su doživjele u svim sferama javnog života. Na njoj je moguće pročitati iskustva žena i ispričati svoja.

Prije nekoliko mjeseci društvenim je mrežama odjeknula kampanja #ženeujavnomprostoru u kojoj su žene dijelile svoja iskustva seksualnog uznemiravanja u javnom prostoru. Pod tim hashtagom objavljene su brojne potresne priče koje su ukazale na važnu stvar – žene u Hrvatskoj, ali i regiji, svakodnevno i u raznim sferama svojeg života doživljavaju rodno uvjetovano nasilje

Žene su, kako navode članice Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, koje i stoje iza ove kampanje, na društvenim mrežama podijelile svoja iskustva te je otvoren prostor za razgovor o problematici seksualnog uznemiravanja u javnom prostoru.

– Žene su govorile o seksualnom uznemiravanju s partnerima, psihologinjama, na poslu, u široj obitelji, s društvom. Muškarci su se aktivirali, čitali, komentirali, učili. Otvorio se prostor za katarzu i razmjenu iskustava. – ističu iz PaRitera. 

Potaknute odjekom kampanje, članice PaRitera odlučile su nastaviti s njezinom provedbom, a jedan je od poteza i pokretanje platforme Bitna.si na kojoj žene mogu anonimno ili pod imenom i prezimenom ispričati svoje priče i pročitati priče drugih žena. Potresne priče onih koje se trenutno nalaze na platformi pokazuju da doživljavaju seksualno nasilje u svim sferama svojega života: doživljavaju ga kada prolaze ulicom, u javnom prijevozu, na razgovorima za posao i na poslu, na ljetovanju. Ono što mi kao društvo možemo napraviti jest pokazati im da su njihova iskustva bitna, da su one same bitne i da je bitno raditi na tome da se žene osjećaju sigurno

– Sada nam slijedi, zajedničkim snagama, raditi na promjenama koje jesu najteže, a tiču se društva: zajedno moramo promijeniti društvo koje mi činimo, kako bi odgajali djevojčice da su jednake dječacima i dječake da nisu superiorni djevojčicama. Preodgajati muškarce da shvate kako žene nisu njihovo vlasništvo i ukazati na to da su javni prostori zajednički i da imamo pravo kao žene postojati bez da se bojimo, bez da nas je strah hoće li nas netko vrijeđati, dobacivati nam, dizati nam suknju, dodirivati nas bez pristanka ili nas dehumanizirati na bilo koji drugi način. – ističu iz Udruge PaRiter. 


Studentski.hr i Centar za razvoj mladih potiču prijavu svih oblika nasilja, uključujući internetskog nasilja u sklopu projekta Siguran klik koji provodi CERM u partnerstvu sa Ženskom sobom – Centrom za seksualna prava, a uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.
FOTO: PIXABAY