LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vruća destinacija

Pogledajte zašto je Hrvatska oaza za mlade turiste

Donosimo vam deset odličnih razloga zbog kojih je Lijepa Naša idealno mjesto za posjet mladih.

Donosimo vam deset odličnih razloga zbog kojih je Lijepa Naša idealno mjesto za posjet mladih.

Hrvatska poslijednjih godina bilježi sve veći porast dolazaka mlađih turista koji imaju odlične razloge zašto od svih zemalja odabrati baš našu. Mlađe turiste u potrazi za idealnom ljetnom destinacijom najviše motivira dobra zabava, more i sunce te raznolik sadržaj kojeg mogu posjetiti bez da ih vodič "ugnjavi" s previše povijesnih činjenica i godina.

Stoga, prateći strane medije i njihove reklame za Hrvatsku, postoji nekoliko zanimljivih stvari o Lijepoj Našoj kojima su mladi oduševljeni pa baš zbog toga sve više dolaze na Jadran. Ono u čemu se svi slažu jest to da Hrvatska ima odlične smještaje, poput jeftinih hostela u Zagrebu, Rijeci, a u posljednje vrijeme i u Splitu, gdje turisti za prihvatljive iznose mogu provesti nekoliko dana prije nego se presele na novu lokaciju.

Broju dolazaka pogoduju i organizirani prijevozi (primjerice svake sezone na Zrće, Hideout festival ili Terraneo), što autobusima iz bližih zemalja, što avionskim low-cost letovima s udaljenijih lokacija. No, ono što je stranim medijima najzanimljive, sudeći po njemačkim novinama Bild, internetskoj stranici Topdeck Travel i prestižnom američkom časopisu Elite Daily, donosimo u nastavku.

1. Igra prijestolja 

Fantastična američka serija koja već dugo nosi naslov najgledanije serije, snimala se u Dubrovniku. Scene treće sezone snimane su na lokacijama poput arboretuma Trsteno koji slovi za najstariji dalmatinski arboretum, tvrđava Bokar predstavljala je u drugoj i trećoj sezoni serije Kraljev grudobran, a otok Lokrum je poslužio za snimanje grada Quartha.

Dubrovnik danas nudi neodoljivu ponudu u kojoj na raspolaganju imate vodiča koji vas prati na "turneji" kroz sve lokacije na kojima su snimane scene iz serije uz objašnjenja kako su nastale. Nije nepoznata činjenica kako ljudi obožavaju posjećivati mjesta iz njihovih omiljenih filmova i serija, stoga je ovo bila odlična reklama za grad Dubrovnik koji inače raspolaže s prekrasnim plažama, gradskim zidovima i prirodnim ljepotama. 

Igra prijestolja
 
Izvor: Flickr/Zlatko Unger
 

2. Savršena klima

Nitko tko voli sunce neće biti razočaran, s obzirom da Hrvatska ima preko 2 600 sunčanih sati godišnje. To znači dugačka ljeta i vruća proljeća koja omogućuju cjelodnevno sunčanje uz miris borova i soli diljem Jadrana, uz prekrasnu plavu boju mora. 

3. Nova Ibiza

Unatoč negodovanju starijeg lokalnog stanovništva, Hrvatska je svojom festivalskom ponudom sposobna stajati rame uz rame sa Ibizom. Dokazuje to činjenica kako, na primjer, Zrće broji preko 700 000 noćenja u prošloj godini (iako nema službenih statistika, vlasnici lokala na tom području vode statistike o gostima). Osim prekrasnog morskog ambijenta, Zrće pruža odličnu glazbenu ponudu za ljubitelje partija tijekom Hideout festivala, Papaya day and night i Fresh Island festivala koji će se održati i ove godine  

Party
 
FOTO: Joe Ramirez/Flickr
  

4. Jedrenje

Strani mediji prenose kako hrvatsko more nije samo za one bogate pa nudi odličnu mogućnost provođenja odmora na jedrilici ili jednostavno mogućnost jedrenja. Može se naići na mnoge ponude vlasnika malih brodića da vas odvezu na ekskurziju oko otoka na Jadranu. Ekskurzije su pristupačne te pružaju nezaboravno iskustvo za cijelo društvo ili za romantične parove. Prekrasna razvedena obala, kristalno čisto more te mnoštvo špilja i malih uvalica, učinit će ljeto nezaboravnim.

5. Više novaca u džepu

Hrvatska pruža jeftinije večere (čije se cijene kreću od oko 10 do 15 dolara) te odlično pivo za samo dvadesetak kuna (4 dolara). Cijene u fast foodovima su također isplativije, a sudeći po njemačkom Bildu, isplati se jesti i u lokalnim prodavaonicama za one koji žele nešto "s nogu". 

6. Kulturna baština

Hrvatska ima raznoliku kulturnu baštinu, a veliki njen dio nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. S jedne strane, njeguje se tradicionalni štih i običaji, a s druge sve je modernizirano na način da program i ponuda ide u korak s modernim vremenom. Hrvatska paralelno pruža odličnu glazbu, filmove te festivale i glazbe i filma (na primjer Motovun Film Festival), a u svemu tome možete uživati smješteni u blizini prekrasnih arena  ili zidina gradskih jezgri, koje štite gradove već stotinama godina. Ovo sve predstavlja jedinstven spoj modernog i tradicionalnog i omogućuje jedinstven kulturalni doživljaj zbog kojeg ćete se uvijek poželjeti vratiti. Elite Daily također kao kulturalnu prednost ističe prijateljsku nastrojenost prema nudistima koji su dobro došli.

7. Prekrasna priroda

Geografskog oblika potkove, smještena tako da istovremeno možete uživati u šumovitim brdima, hladnijem gorskom predjelu te moru, Hrvatska nudi prekrasnu prirodu koja se može disati punim plućima. Razvedena obala, mnoštvo otoka, uvalica, grebena, slapova (poput Plitvičkih jezera) ostavit će vas bez daha i osigurati vam i miran odmor, ali i adrenalinski doživljaj ako ste avanturistički raspoloženi za, na primjer, rafting na rijeci Uni ili Mrežnici. 

Skradinski buk
 
Skradinski buk, FOTO: Željko Krnčević/Studentski.hr
 

8. Slavne osobe

Dobra promocija su i poznate holivudske zvijezde koje dođu u Hrvatsku i budu neuspješne u skrivanju od paparazza. Zvijezde poput Beyonce, Toma Cruisea i Brada i Angeline, pronašli su u našoj zemlji destinaciju i odmor daleko od blještavila Hollywooda.

9. Vino i kuhinja

Svjetska usporedba kvalitete hrvatskog vina s onim francuskim, dokaz je uspješnosti naših vinara koji imaju mogućnost prizvodnje odličnog vina zbog idealne mediteranske klime. Hrvatska nudi obilaske uz degustaciju vina, a ono što najbolje može ponuditi uz to je, dakako, fina hrana. Iako bogata svakojakim sastojcima za pripremu omiljenih jela, Hrvatska ipak pred turistima prednjači u pripremi mediteranske kuhinje i morskih specijaliteta, što je za zemlje Mediterana jedna vrsta vlastitog potpisa. 

10. Povijesne intrige

Hrvatska ima bogatu povijest, a Elite Daily prenosi kako je intrigantno što je ova zemlja dom Marca Pola, antičkih ruševina i povijesnih mjesta. Kao must see mjesto naglašava se Nacionalni park Brijuni, u Istarskoj županiji, gdje ćete svjedočiti prisustvu masline stare 1600 godina, kao i otisku stopala dinosaura procijenjenih na 100 milijuna godina starosti. 

Brijuni
 
Brijuni, FOTO: Maja Dugi/Studentski.hr
 

Hrvatska sama po sebi ima odličnu reklamu, njene prirodne ljepote i kulturna baština govore više nego što riječi mogu opisati. Lijepe su vijesti da strani mediji našu zemlju vide kao mirnu oazu za starije turiste koji ipak više vole mir i tišnu, ali i zemlju gdje se istodobno mogu pronaći i mladi turisti koji će ipak prednost dati odličnom sadržaju, partijima i nezaboravnom ljetovanju zbog kojeg se možda i oni jednom vrate, kao spomenuti stariji turisti, u mirnom okruženju i s prekrasnim uspomenama!