LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najam stanova

Podstanarstvo u Zagrebu donosi niz problema; visoke cijene, loši stanovi

Ako tražite stan za iznajmljivanje u Zagrebu, pripremite živce jer ćete, osim na visoke cijene, naići na čitav niz problema.

Ako tražite stan za iznajmljivanje u Zagrebu, pripremite živce jer ćete, osim na visoke cijene, naići na čitav niz problema.

Početkom idućeg mjeseca neki će studenti već spavati na krevetima u svojim sobama u jednome od studentskih domova. Oni koji nisu ostvarili pravo na smještaj u domu ili to nisu htjeli, svoju će obiteljsku kuću zamijeniti nekim od privatnih stanova, a pronaći nešto dovoljno dobro za život bez da bankrotirate bio bi težak zadatak čak i za Poirota ili Sherlocka Holmesa. O razlikama života u studentskom domu i privatnom stanu pisali smo ranije, no ako ga niste imali prilike već pročitati, članak možete pronaći na poveznici.

Ako niste počeli s traženjem stana još krajem srpnja i tijekom osmog mjeseca, vaš će se izbor sve više smanjivati pa će tako već u rujnu i kasnije na raspolaganju ostati većinom skupi i lošiji stanovi. Primjerice, sada je kraj kolovoza i kada na Njuškalu pretražite Stan Zagreb te potom stavite filter za oglase koji podrazumijevaju samo one sa slikom te cjenovni rang između 1000 kn i 4000 kn, u ponudi je samo 879 stanova, što je vrlo malena brojka s obzirom na broj studenata koji studiraju u Zagrebu. Da ste stan tražili, recimo, u srpnju, brojka bi sigurno bila veća od tisuću oglasa. No, čak i kada biste tada pronašli stan koji želite iznajmiti, osim ako je drugačije naglašeno, morali biste platiti stanarinu i za kolovoz i rujan, bez obzira na to boravili vi tamo ili ne jer je nemoguće naići na vlasnike koji će vam krenuti naplaćivati stanarinu tek od listopada. Ukoliko si to ne možete priuštiti, bit ćete prisiljeni tražiti oglase u rujnu pa ćete tako na izbor imati samo par stotina oglasa od kojih će možda njih pet odgovarati vašim kriterijima.

Cijene najma u Zagrebu vrtoglavo su visoke pa ćete za jednosoban stan od 25 do 35m² morati izdvojiti čak između 200 i 300 eura pa i više, ovisno o lokaciji, odnosno blizini centra. U trenutnoj ćete ponudi naći nešto povoljnije stanove u Dubravi, dok će na Maksimiru, Črnomercu, Trešnjevci, u Donjem gradu, Trnju ili bilo kojoj drugoj lokaciji koja je u blizini fakulteta cijena naginjati prema onoj od 300 eura. Ako vam nije bitno da živite sami i imate u planu jednog cimera ili cimericu, za stan od 50m², koji bi odgovarao takvom slučaju, a da pri tome oboje imate komfor, za najam ćete morati izdvojiti od 350 pa sve do cca. 450 eura. Da biste imali svatko svoju sobu u stanu takve kvadrature, ipak ćete morati imati nešto više sreće jer oni uglavnom podrazumijevaju kuhinju/dnevni boravak, jednu spavaću sobu te kupaonicu. Bitno je napomenuti da gotovo nijedan stan koji donekle odgovara studentskom budžetu nije opremljen novim namještajem, nego većinom onim starim 5-10 (pa čak i više) godina koji, nadamo se samo humoristično, u oglasu čak zna biti nazvan klasičnim.

Vezana vijest: Studenti su potencijalne žrtve lažnih stanodavaca; otkrivena velika prevara u poznatom oglasniku

Ponekad ćete naići na stanove čija je cijena iznenađujuće niska, ali pri tome obratite pažnju na poziciju stana jer vrlo povoljni stanovi uglavnom budu u suterenu ili u kući. Stan u kući nije loša alternativa ako mjesečno želite manje novca izdvajati za stanarinu, no tada imajte na umu da to uglavnom znači život s vlasnicima stana jer ćete vi živjeti, na primjer, na prvom katu, a oni u prizemlju i slično. Studenti koji su godinu dana ili više živjeli u privatnim stanovima znaju što ih čeka i prilikom mijenjanja stana. Poučeni iskustvom, znaju na što obratiti pažnju, ali kada je riječ o studentima koji su nakon boravka u domu prepušteni traženju stana, priča je nešto drugačija.

– S obzirom na to da sam živjela u domu tijekom svih pet godina studija, tek sam se sad, na završetku faksa, susrela s traženjem stana u Zagrebu. I moram priznati da nisam očekivala ovolike cijene. Gledala sam oglase na različitim mjestima, no svima im je zajednička precijenjenost. Najmodavci traže po 300, 400 eura za običnu garsonijeru, a mislim da si to nijedan student ili osoba koja je tek diplomirala ne može priuštiti. Cijene nisu puno niže čak ni u rubnim dijelovima grada i u manje poželjnim kvartovima, a o lokacijama i uređenju da i ne pričam. Mislim da su pravi sretnici oni koji uspiju pronaći stan ugodan za život po pristojnoj cijeni i da nije baš na drugom kraju grada od faksa/posla.

Ne budete li mogli pronaći stan koji vam odgovara, uvijek možete pregledati oglase za cimerstva. Naime, studenti i drugi koji već borave u nekom stanu nerijetko su u potrazi za novim sustanarom. Najviše ćete takvih oglasa pronaći na Facebook stranici Tražim stan/sobu/cimera/cimericu. Za ovu opciju mjesečno ćete morati izdvojiti uglavnom oko 1500 kn plus režije, no pozitivna je strana što to u većini slučajeva podrazumijeva vlastitu sobu. Nešto će niža cijena biti ako vas u stanu bude živjelo više od dvoje. Kao što se može vidjeti iz dosadašnjih informacija o cijenama, iste su previsoke i gotovo je svaka izvan studentskog budžeta, no to nije jedini problem.

– Ljudi ne znaju maknuti oglas nakon što već nađu stanare. Ostali su ili skuplji od bijelog tartufa van sezone, vlasnici su odlučili otići na more odmah nakon objave rezultata natječaja za dom pa su isključili telefone ili je stanove moguće doći vidjeti tek u desetom mjesecu što je debelo prekasno za većinu studenata. Oglasi često imaju samo jednu fotografiju i to dnevnog boravka koji je najmanje bitna prostorija, vlasnici tvrde da su 1,5-sobni, a od 20 priloženih fotografija nema nijedne fotografije spavaće sobe, ali bitno da je wc školjka fotografirana iz svih kuteva. – izjavila je druga studentica za Studentski.hr

FOTO: PIXABAY