LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mladi u turizmu

Podijelite svoja očekivanja, probleme i radna iskustva u turizmu i hotelijerstvu

Projekt „Socijalna distanca i indeks polikroničnosti mladih djelatnika u hotelijerstvu“ Zavoda za turizam porečkog Instituta ima za cilj potaknuti pozitivne promjene na turističkom tržištu rada. Kako mladi mogu sudjelovati u projektu te transformirati turizam u poželjno mjesto rada, otkrila nam je voditeljica projekta, dr. sc. Marinela Dropulić Ružić.

Projekt „Socijalna distanca i indeks polikroničnosti mladih djelatnika u hotelijerstvu“ Zavoda za turizam porečkog Instituta ima za cilj potaknuti pozitivne promjene na turističkom tržištu rada. Kako mladi mogu sudjelovati u projektu te transformirati turizam u poželjno mjesto rada, otkrila nam je voditeljica projekta, dr. sc. Marinela Dropulić Ružić.

Turistička je sezona u punom jeku te i ove godine u hotelima na Jadranu radi velik broj sezonaca, među kojima su i mladi i studenti. Rad na moru privlačan je brojnim mladima jer može biti odličan izvor zarade. S druge strane, na sezonskim poslovima uvjeti ponekad nisu idealni te su djelatnici u nepovoljnom položaju. Mladi u takvim situacijama često ne znaju kome se mogu obratiti te kako izraziti svoje mišljenje i (ne)zadovoljstvo.

Kako bi potaknuo na javnu diskusiju o problematici mladih u turizmu i hotelijerstvu te pozitivne promjene na turističkom tržištu rada, Zavod za turizam Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč pokrenuo je projekt Socijalna distanca i indeks polikroničnosti mladih djelatnika u hotelijerstvu.

– Cilj je projekta istražiti razinu vještina mladih djelatnika u hotelijerstvu, utvrditi razinu njihove angažiranosti, stavove prema karijeri u hotelijerstvu, probleme prvog radnog iskustva te odrediti u kojoj mjeri postoje (ako postoje) razlike u razini uslužnosti mladih koji su odrasli i školovali se u priobalju i mladih iz unutrašnjosti Hrvatske. – objasnila nam je voditeljica projekta, dr. sc. Marinela Dropulić Ružić sa Zavoda za turizam porečkog Instituta.  

Na projektu rade vrhunski stručnjaci iz inozemstva iz područja upravljanja ljudskim potencijalnima u turizmu. Započeo je u prosincu 2015. i trajat će do prosinca 2016. godine s time da će organizatori i nakon formalnog završetka projekta nastaviti provoditi razne aktivnosti kako bi poboljšali uvjete mladih na turističkom tržištu rada.  

U sklopu projekta trenutno se provodi anketno istraživanje u hotelskim objektima na jadranskoj obali. Istraživanje treba doprinijeti razumijevanju trendova, problema i očekivanja mladih koji rade u hotelijerstvu te istražiti stavove vezane za njihovu karijeru u ovoj profesiji.

– Molimo sve koji na svom radnom mjestu dobiju upitnike da ih ispune, a oni koji se ne susretnu s upitnikom imat će mogućnost krajem kolovoza ispuniti online verziju. – poručila je dr. sc. Dropulić Ružić.

Svi koji sudjeluju u istraživanju, imaju i mogućnost osvajanja nagrade na službenoj Facebook stranici projekta.  

– Šaljite nam selfie ispunjavanja upitnika na Facebook stranicu projekta jer ćemo pri završetku istraživanja najoriginalnijeg nagraditi mobitelom ACER Liquid Jade Z S57. – istaknula je dr. sc. Dropulić Ružić.

Uz istraživanje priprema se i izrada priručnika te organizacija javnog i besplatnog Foruma o mladim djelatnicima u turizmu koji će se održati u Rovinju 3. studenoga 2016. godine

– Na Forumu ćemo predstaviti rezultate istraživanja te istaknuti sve probleme s kojima se mladi susreću na radnom mjestu. Cilj je poticanje diskusije o trendovima, očekivanjima i problemima mladih ljudi (generacija Y i Z) koje smatramo budućnošću našeg turizma. – izjavila je dr. sc. Dropulić Ružić.  

Organizatori potiču sve mlade djelatnike u turizmu i hotelijerstvu da sudjeluju u istraživanju te da time poboljšaju položaj zaposlenih u tim djelatnostima.  

– Pozivamo Vas da na našoj Facebook stranici podijelite svoja iskustva rada u turizmu i hotelijerstvu, pri čemu su sva Vaša lajkanja i dijeljenja dobrodošla. Molimo Vas da se aktivno uključite kako bismo turizam zajedničkim snagama transformirali u poželjno mjesto rada! – zaključila je dr. sc. Dropulić Ružić.   

FOTO: LUCIJA KOSOR/STUDENTSKI.HR