LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U trajanju od mjesec dana

Počinje Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

U ponedjeljak s radom počinje škola hrvatskog jezika i kulture namijenjena mladeži hrvatskog podrijetla i svima onima koji se interesiraju za hrvatski jezik, znanje o našoj državi, povijesti i kulturi.

U ponedjeljak s radom počinje škola hrvatskog jezika i kulture namijenjena mladeži hrvatskog podrijetla i svima onima koji se interesiraju za hrvatski jezik, znanje o našoj državi, povijesti i kulturi.

Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture (UNISOCLAC), koju već tradicionalno svake godine zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika, započet će s radom u ponedjeljak 27. lipnja 2022., piše na stranici zagrebačkog Sveučilišta.

U ponedjeljak, 27. lipnja u 11 sati, na Sveučilištu u Zagrebu održat će se svečanost otvaranja Škole, kada će se studentima obratiti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, prof., i voditeljica Škole prof. dr. sc. Zrinka Jelaska.

U radu Sveučilišne škole ove godine sudjeluje 29 polaznika iz zemalja širom svijeta: Australije, Austrije, Čilea, Engleske, Hong Konga, Italije, Južnoafričke Republike, Kanade, Mađarske, Njemačke, SAD-a, Škotske i Španjolske.

Kao i prethodnih godina, Školu će polaziti i stipendisti s partnerskih sveučilišta: Sveučilišta u Grazu i Sveučilišta u Klagenfurtu (Austrija), Sveučilišta u Padovi i Sveučilišta u Trstu (Italija), Sveučilišta u Glasgowu i Sveučilišta u Edinburghu (Škotska) te Sveučilišta u Pečuhu i Instituta Filip Kaušić (Mađarska). Jedna je stipendija dodijeljena i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, koji je zajedno s Hrvatskom maticom iseljenika, na temelju natječaja, dodijelilo stipendiju polaznici sa Sveučilišta Adolfo Ibáñez (Čile).

Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla te svima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine: početnu, srednju i naprednu.

Nastava će se održavati na Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14). Osim jezične nastave za studente je organiziran i program kulture koji obuhvaća akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, razgled Zagreba, posjete muzejima, koncert te studijske izlete.

Svi polaznici koji polože završne ispite dobit će diplomu Sveučilišne škole koju potpisuju rektor Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Škole, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenih 8 ECTS bodova za Hrvatski jezik i 1 ECTS bod za Hrvatsku kulturu.

Rad ovogodišnje Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture završava 22. srpnja.
FOTO: STUDENTSKI.HR