LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
POGLED U POVIJEST

Početak u 1953.: Na današnji dan obilježava se Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, a na taj čin se odlučuju i maturanti

Hrvatski Crveni križ u svojim redovima trenutno broji oko 150 000 aktivnih darivatelja krvi (žene 20 posto, muškarci 80 posto ), a iz godine u godinu se bilježi i novi broj darivatelja.

Hrvatski Crveni križ u svojim redovima trenutno broji oko 150 000 aktivnih darivatelja krvi (žene 20 posto, muškarci 80 posto ), a iz godine u godinu se bilježi i novi broj darivatelja.

Na današnji dan još davne 1953. u Željezari Sisak provedena je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, a shodno tom događaju svakog 25. listopada u Republici Hrvatskoj se obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi.

Najveći broj potrebnih doza krvi u Republici Hrvatskoj i dalje osiguravaju darivatelji krvi okupljeni u Hrvatskom Crvenom križu

Čak 80 posto iskazanih potreba zdravstva RH i dalje osiguravaju darivatelji okupljeni u Hrvatskom Crvenom križu te je samo protekle godine prikupljeno ukupno 152.302 doze u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa te  33.403 doze u organizaciji Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.
 
Hrvatski Crveni križ u svojim redovima trenutno broji oko 150.000 aktivnih darivatelja krvi (žene 20 posto, muškarci 80 posto ), a iz godine u godinu se bilježi i novi broj darivatelja.

Naš je cilj, a to treba biti i cilj cijeloga društva, da darivatelje krvi zadržimo, ali i potaknemo druge ljude da postanu darivatelji, osobito mlade ljude. Zahvaljujući tim plemenitim ljudima mi ne znamo kako je to kad nema krvi, a hitno je treba da bi se spasio nečiji život. Stoga Hrvatski Crveni križ provodi čitav niz aktivnosti kako bi se darivateljima omogućile određene povlastice u društvu jer ako itko to zaslužuje, onda su to oni“, navodi dr. Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa. 

Baš kao i na mnoge druge društvene sfere, pandemija je ostavila trag i na darivanje krvi. Zbog pandemije nije bilo moguće organizirati akcije u školama s maturantima te se zbog toga čak dvije generacije maturanata nisu susrele s mogućnosti darivanja krvi. Međutim, ove godine su se akcije opet počele organizirati, a neki maturanti upravo darivanjem krvi obilježavaju i punoljetnu eru života.

 
 

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA