LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Počele su prijave za prvi rok državne mature - uvedena jedna promjena

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja naglasio je jedinu promjenu koja se odnosi na broj izbornih ispita.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja naglasio je jedinu promjenu koja se odnosi na broj izbornih ispita.

Prijave za prvi rok državne mature u školskoj godini 2023./2024. počele su u petak, 1. prosinca 2023., a traju do 15. veljače 2024. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je detalje o prijavama. Novitet je to što će pristupnici imati priliku prijaviti najviše pet izbornih ispita, umjesto dosadašnjih šest, na jednom ispitnom roku, prenosi Hina.
 

Broj izbornih ispita smanjen na pet


Ističući da nema značajnih promjena u provedbi državne mature u odnosu na prethodnu godinu, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja naglasio je jedinu promjenu koja se odnosi na broj izbornih ispita. Ova promjena ima cilj olakšati pristupnicima proces prijava, smanjujući maksimalan broj izbornih predmeta na pet u jednom ispitnom roku.
 


VEZANO: Kalendar polaganja mature: sve što treba jednom maturantu



Prijave u sustav variraju ovisno o kategoriji pristupnika. Redovni učenici, oni koji su završili srednje obrazovanje prije ove školske godine, strani državljani ili oni koji završavaju obrazovanje u ustanovama za obrazovanje odraslih imaju različite procedure prijave.

Rok za dostavu dokumentacije Centru je 28. veljače 2024. godine, dok je rok do 20. veljače 2024. za dostavu zahtjeva i dokumentacije za prilagodbu ispitne tehnologije za pristupnike s invaliditetom ili teškoćama. Naknadna prijava i promjena ispita iz opravdanih razloga te odjava ispita bit će moguće od 15. veljače do 4. svibnja 2024.
 

Online probna matura


S obzirom na izazove koje su generacije maturanata doživjele, uključujući izazove vezane uz pandemiju i potrese, NCVVO nudi probne ispite kako bi pružio pristupnicima uvid u razinu spremnosti za obvezne i izborne predmete. Inačice obveznih i izbornih ispita bit će objavljene na mrežnim stranicama Centra 15. veljače, a točni odgovori 15. ožujka.
 


VEZANO: Kako izgleda državna matura iz informatike?



Prema kalendaru NCVVO-a, prvi ispitni rok državne mature započinje ispitima iz francuskog i grčkog jezika 4. lipnja. Engleski jezik, jedan od obveznih ispita, polaže se 10. lipnja. Hrvatski je podijeljen u dva dijela, s prvim dijelom (test i sažetak) 24. lipnja, a esejem dan kasnije. Matematika je na rasporedu 27. lipnja.

Objava rezultata ljetnog roka državne mature planirana je za 10. srpnja 2024., s rokom za prigovore do 12. srpnja i konačnom objavom rezultata 17. srpnja 2024. godine. S obzirom na navedene novitete, pristupnicima se pruža dodatna podrška i mogućnost bolje pripreme za ispite. Više informacija dostupno je na www.postani-student.hr i www.ncvvo.hr.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA