LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IZBORI 2024.

Po čemu se parlamentarni izbori ove godine razlikuju od prethodnih?

Ukupno 165 lista natječe se u 11 izbornih jedinica, što je znatno manje u odnosu na prethodne izborne cikluse.

Ukupno 165 lista natječe se u 11 izbornih jedinica, što je znatno manje u odnosu na prethodne izborne cikluse.

Danas, 17. travnja 2024., Hrvatska ulazi u novi politički ciklus s očekivanjem biranja novog saziva Hrvatskog sabora. Nositelji demokratskog procesa, više od tri milijuna i 733 tisuće birača, imat će ključnu ulogu u oblikovanju političke scene naše zemlje tijekom iduće četiri godine.

Taj izborni proces odvija se u atmosferi manje aktivne kampanje u usporedbi s prethodnim ciklusima. Smanjen je broj lista i kandidata za zastupnike, a zanimanje za političke izbore djeluje umjerenije u usporedbi s ranijim izborima za Hrvatski sabor.

Ukupno 165 lista natječe se u 11 izbornih jedinica, što je znatno manje u odnosu na prethodne izborne cikluse. Prosjek godina kandidata za zastupnike iznosi gotovo 51 godinu, pri čemu je udio muških kandidata veći u odnosu na ženske. Mlađi od 30 godina čine manje od 10 posto kandidata, dok najstariji kandidat ima 95, a najmlađi 18 godina.

Izborni proces također se odvija u inozemstvu, gdje je većina država već započela s glasanjem u utorak, dok će se izbori završiti danas. Broj promatrača smanjen je u usporedbi s prijašnjim izborima, no očekuje se angažiranost više od 70 tisuća osoba u izbornoj administraciji.

Važno je napomenuti da izborni ciklus ima poseban značaj zbog održavanja izbora u srijedu, što je neuobičajeno s obzirom na tradicionalno održavanje izbora nedjeljom. Ta promjena također se događa u kontekstu političke dinamike, posebno u odnosu na ulogu koju je predsjednik Republike imao uoči izbora.

Unatoč navedenim promjenama i izazovima, birači imaju ključnu ulogu u odabiru novih zastupnika Hrvatskog sabora, čija će uloga biti od vitalnog značaja u vođenju zemlje kroz naredno razdoblje. Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će podatke o odazivu, dok prve rezultate očekujemo istog dana u večernjim satima.

FOTO: PEXELS